Direct naar artikelinhoud
NieuwsEK 2021

Engelse voetbalbond geschokt door online racisme na verloren EK-finale

Bukayo Saka wordt getroost door zijn teamgenoten na de gemiste penalty.Beeld EPA

De Engelse voetbalbond FA heeft een verklaring uitgebracht waarin het geschokt heeft gereageerd op de racistische uitlatingen aan het adres van drie zwarte spelers van de Engelse ploeg. De Britse politie heeft toegezegd een onderzoek naar het online racisme te zullen instellen.

Engeland verloor zondagavond de EK-finale van Italië na strafschoppen. Drie zwarte spelers van het Engelse elftal, Marcus Rashford, Jadon Sancho en Bukayo Saka, slaagden er niet in te scoren tijdens de strafschoppenreeks, waarna racistische opmerkingen over de spelers op sociale media verschenen.

“De FA veroordeelt alle vormen van discriminatie ten zeerste en is geschokt door het online racisme gericht op sommige spelers van Engeland”, staat in de verklaring. “Wij kunnen niet duidelijk genoeg zeggen dat iedereen die dit soort walgelijk gedrag vertoont niet welkom is als supporter van het team. Wij zullen er alles aan doen om de spelers die hierdoor zijn getroffen te steunen, terwijl we aandringen op de zwaarst mogelijke straf voor iedereen die hiervoor verantwoordelijk is.”

Onderzoek

De politie zegt het racisme te zullen onderzoeken. “We zijn op de hoogte van een aantal beledigende en racistische opmerkingen op sociale media die zijn gericht aan voetballers na de #Euro2020-finale. Dit misbruik is totaal onaanvaardbaar, het wordt niet getolereerd en zal worden onderzocht”, zo is te lezen in een tweet.

Ook het Engelse nationale team zelf heeft via Twitter gereageerd. “Wij walgen ervan dat sommigen uit onze ploeg - die alles hebben gegeven om deze zomer dit shirt te mogen dragen - zijn onderworpen aan online discriminatie na de wedstrijd van vanavond. Wij staan achter al onze spelers”, staat in een reactie op de verklaring van de FA.

Brits premier Boris Johnson reageert verbolgen. “Dit Engelse team verdient het om geprezen te worden als helden en niet om racistisch misbruikt te worden op sociale media. Degenen die verantwoordelijk zijn voor deze afschuwelijke misdragingen moeten zich schamen”, zegt Johnson op Twitter.

Prins William is naar eigen zeggen ziek van het racisme. “Ik ben misselijk van de racistische beledigingen tegen de Engelse spelers na de wedstrijd van gisteravond”, schrijft hij op Twitter. “Het is volkomen onacceptabel dat spelers dit soort afschuwelijk gedrag moeten ondergaan. Het moet nu ophouden en alle betrokkenen moeten verantwoordelijk gehouden worden.”

Twitter bericht wordt geladen...

Arrestaties

Ook in en rond het stadion wisten niet alle Britse voetbalfans zich te gedragen. De Britse politie arresteerde zondag zeker 49 mensen nadat supporters met elkaar en agenten in conflict raakten. Volgens de politie hebben 19 agenten verwondingen opgelopen. Het is onbekend om wat voor verwondingen het gaat.

Tientallen fans probeerden via enkele dranghekken toegang te verkrijgen tot afgesloten ruimtes buiten de voetbalarena. Ze leken het stadion te willen binnendringen zonder geldige tickets. Volgens de UEFA is dat niet gelukt.

Zeker 49 mensen werden gearresteerd.Beeld AP