©  Wim Kempenaers

Voorstel om ieder kind dat op kamp vertrekt te testen, zorgt voor wrevel

Negen scoutskampen die vroegtijdig zijn stilgelegd, vier chirokampen; een aantal CM-vakanties waar achteraf iemand positief testte. Frank Vandenbroucke (Vooruit) pleit ervoor om deze zomer dan maar ieder kind te testen vóór het op kamp vertrekt. Maar die oproep valt slecht, zowel bij jeugdbewegingen als bij Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). “Die discussie is al heel grondig gevoerd op vorige Overlegcomités, en er is met reden gekozen om het niet te doen. We gaan nu de regels niet veranderen tijdens de match.”

Kim Clemens

LEES OOK. Dalle wil niet weten van verplichte testen voor jeugdkampen

Niels De Ceulaer wil toch graag een en ander in perspectief plaatsen. Hij is nationaal secretaris van Chirojeugd Vlaanderen en zag de voorbije dagen vooral hoe de bestaande protocollen wél werken. “Tijdens de eerste tien dagen van de vakantie hebben we al een honderdtal kampen gehad. Daarvan zijn er slechts vier moeten terugkeren. Sommigen zijn zelfs sneller dan strikt noodzakelijk gestopt. De kampleiding is voorzichtig”, zegt hij. “Ik denk dat we alleen maar kunnen vaststellen dat de maatregelen werken.” Dat zegt ook Scouts en Gidsen Vlaanderen. “Slechts bij negen van de 850 nu lopende scoutskampen zijn besmettingen vastgesteld”, zegt woordvoerder Jan Van Reusel.

De grootste jeugdbewegingen hebben dan ook weinig oren naar het voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Die pleitte zondagavond in het journaal voor preventieve tests voor elk kamp. “Prakisch moeilijk haalbaar en moeilijk betaalbaar”, zegt Jan Van Reusel. “Bovendien is zo’n test alleen een momentopname.” Dat zegt ook Niels De Ceulaer. “Voor onze buitenlandse kampen zijn er een aantal landen waar een negatieve test voor afreis verplicht was om het land binnen te mogen. En toch hebben we het ook daar meegemaakt dat mensen een paar dagen later toch positief testten en dat ze vroeger moesten terugkeren. Een test vooraf geeft dus geen garantie. Maar de noodprocedure werkt wel. En er zijn ook heel wat kampleidingen die sneltesten meenemen voor het geval er iemand symptomen heeft.” De bestaande protocollen zijn streng, maar daardoor ook voldoende, zegt Kristien Van Mechelen, directeur van Kazou, de jeugdvakanties van de CM. “Van de 169 vakanties tot nu toe is er in vijf gevallen een besmetting geweest, doorgaans na de vakantie. Er zijn op dit moment geen excessen.”

1 miljoen kinderen

Een extra maatregel invoeren voor de jongeren is dan ook niet aan de orde, vindt Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). “Het zou zelfs bijzonder cynisch zijn om hen nu te straffen nadat ze eerst aanvaard hebben om helemaal op het einde van de vaccinatiecampagne te komen.” Hij ziet het nut niet in van verplichte testen. “In het Overlegcomité is de discussie heel grondig gevoerd. Vandenbroucke was toen ook al voorstander, maar er is beslist om het niet te doen. Het gaat om één miljoen kinderen en jongeren. Niet alleen de 200.000 die met de jeugdbeweging op kamp gaan, maar ook speelpleinwerking, jeugdvakanties, andere kampen. Als die allemaal getest moeten worden, dan werpt dat hoge drempels voor bijvoorbeeld kwetsbare kinderen en jongeren om toch aan een kamp deel te nemen. Het staat haaks op het idee van toegankelijk jeugdwerk”, zegt Dalle. “Bovendien bespreek je zulke voorstellen best in overleg met de sector, in plaats van ze te lanceren op het journaal.”

Hij vindt het ook naïef te denken dat een kind dat niet meegaat op kamp niemand meer zal besmetten. “Het is niet zo dat die plots met niemand meer in aanraking komt. Pretparken zijn open, de horeca is open. Er zijn zoveel activiteiten die wel kunnen doorgaan. Waarom zouden dan net die van de jongeren gehinderd moeten worden? Ik ga ook een oproep doen, en dat is om de bestaande protocollen heel goed te blijven toepassen. Ook naar de ouders toe: laat een kind dat in de dagen voordien symptomen vertoont niet vertrekken op kamp. En in geval van twijfel, laat dan wel een test afnemen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer