Direct naar artikelinhoud
NieuwsReizen

De besmettingen stijgen, en dus worden deze Europese vakantielanden weer strenger

De besmettingen stijgen, en dus worden deze Europese vakantielanden weer strenger
Beeld Getty Images

Niet alleen ons land stelt vast dat er meer coronabesmettingen plaatsvinden. Ook op andere plekken in Europa stijgen de cijfers – mede door de deltavariant. Enkele populaire vakantielanden hebben daarom nieuwe maatregelen ingevoerd. Dit moet u weten als u op reis gaat.

Hoewel de aantallen nog relatief laag zijn, hebben de besmettingen in Frankrijk een duidelijke stijgende lijn ingezet: afgelopen week werden 63 procent meer besmettingen geregistreerd dan een week eerder. Iedereen die een restaurant, culturele instelling, winkelcentrum, ziekenhuis, trein of vliegtuig in wil stappen, moet daarom vanaf augustus een coronapas hebben. Die krijgt u als u volledig gevaccineerd, negatief getest of recentelijk besmet bent geweest. President Macron, die de maatregel oplegde, zei verder dat hij vandaag de medische noodtoestand opnieuw zal uitroepen, waardoor de overheid meer vrijheden krijgt om beperkingen op te leggen.

In Spanje stijgt het aantal besmettingen al sinds half juni. Vorige week werden er ruim 14.000 nieuwe coronabesmettingen gemeld per dag, bij ons waren dat er net geen duizend. Verschillende regio’s hebben daarom maatregelen genomen. Catalonië heeft aangekondigd dat cafés, restaurants en andere gelegenheden om half één ’s nachts dicht moeten, en dat er nog maximaal tien mensen bij elkaar mogen komen. Eten en drinken op openbare plekken wordt verboden. Een rechter moet deze regels nog goedkeuren. In Valencia is verder in meer dan dertig plaatsen een avondklok ingesteld tussen één uur ’s nachts en zes uur ’s ochtends vanwege het aantal besmettingen in die regio. Ook hier mogen maximaal tien mensen samenkomen. En in de noordelijke regio Asturië mogen bars en restaurants geen gasten meer binnen ontvangen.

Zonnebaders op het strand van Barcelona.Beeld AP

Ook in Portugal is het aantal besmettingen op dit moment hoger dan bij ons, vorige week kwamen er gemiddeld 2.500 meldingen binnen per dag. Het land heeft om die reden het aantal plaatsen uitbreid waar een avondklok geldt. Die is nu ook ingesteld in onder meer Faro, de grootste stad van de Algarve, een populair vakantiegebied. Mensen die inchecken in een hotel moeten met het Europese coronacertificaat bewijzen dat ze negatief getest, gevaccineerd of onlangs besmet zijn. In tientallen gemeenten, waaronder Lissabon en Porto, moet dit ook als u op vrijdagavond of in het weekend een restaurant in wil.

Vanaf vrijdag gaan commerciële binnengelegenheden in Griekenland, waaronder cafés, bioscopen en theaters, weer open. Het verschil met het oorspronkelijke plan is dat ze alleen toegankelijk zullen zijn voor mensen die zijn gevaccineerd. Ook in Griekenland neemt het aantal besmettingen sinds vorige maand snel toe. Het land voert de druk op zijn burgers op om zich te laten vaccineren: net als in Frankrijk zijn gezondheidsmedewerkers verplicht zich te laten vaccineren.

In Faro, de grootste stad van de Algarve, is weer een avondklok ingevoerd en is een coronacertificaat nodig om in te checken bij hotels.Beeld AP

In Oostenrijk waren strenge maatregelen sowieso al van kracht, en dat blijft zo. Daar zijn restaurants, café’s, hotels en campings alleen toegankelijk voor mensen die  volledig gevaccineerd zijn, negatief testten of onlangs hersteld zijn van corona.

Ook Malta neemt actie om nieuwe besmettingen het hoofd te bieden. Eerder liet de regering van Malta weten dat het vanaf woensdag alle bezoekers gaat weigeren die niet volledig zijn ingeënt tegen Covid-19. De Europese Commissie heeft van de regering van Malta opheldering gevraagd over het weigeren van niet-gevaccineerde bezoekers.