Burgemeester sluit bekende nachtzaak (alweer) nadat agenten in burger er mensen zien dansen: “We worden geviseerd”

De Circosia moet opnieuw dicht. Zaakvoerder Sven Vermoortele reageert ontgoocheld: “We doen nochtans ons stinkende best om alles coronaproof te laten verlopen.”  © foto’s jve 

Blankenberge -

De Circosia in de Weststraat moet weer dicht. Amper enkele weken nadat de nachtzaak – naar eigen zeggen volledig coronaproof – opnieuw de deuren opende, constateerden agenten in burger dat verschillende coronamaatregelen geschonden werden. Ook vorige zomer werd de zaak vervroegd gesloten. “De vaststellingen waren ontegensprekelijk”, aldus burgemeester Dumery. De zaakvoerder voelt zich geviseerd.

Junior Verbeeke

Eigenlijk is de Circosia een danscafé, maar uitbater Sven Vermoortele had zijn zaak coronaproof opnieuw opgestart. Met tafels en stoelen én zonder bediening aan de toog.

In principe mocht er ook niet gedanst worden, maar volgens burgemeester Daphné Dumery (N-VA) konden bepaalde feestgangers hun dansbenen toch niet bedwingen. “We kregen signalen dat de coronamaatregelen er niet correct nageleefd werden. Daarom is de politie in gang geschoten”, zegt ze.

Enkele politieagenten in burger gingen zelf een drankje drinken in de zaak. Uit hun vaststellingen bleek dat verschillende coronamaatregelen met de voeten getreden werd. “Er waren te veel mensen aanwezig in de zaak, er werd gedanst en ook besteld aan de toog. Het verslag liet mij geen keuze: de vaststellingen waren ontegensprekelijk”, aldus Dumery. “Ik begrijp dat veel mensen het beu zijn en eindelijk nog eens de benen willen strekken, maar de wet laat het gewoon nog niet toe.”

“Voordeel van de twijfel”

Net als vorige zomer moet de Circosia dus vervroegd sluiten. Ook toen werd er in de zaak gedanst. Volgens Dumery is de Circosia een discotheek, en geen café. En dat soort zaken moet volgens het ministerieel besluit nog steeds gesloten blijven.

“Nochtans hebben we de uitbater het voordeel van de twijfel gegeven”, zegt de burgemeester. “Er was vorige zomer een gesprek en ook nu hebben we hem eind juni, bij opening, gevraagd om zich aan de coronamaatregelen te houden. Maar blijkbaar lukt dat moeilijk.”

“Elke dag controle”

Zaakvoerder Sven Vermoortele werd maandagavond op de hoogte gebracht van de beslissing en reageert ontgoocheld. “Ik ga niet beweren dat er helemaal niets gebeurd is. Maar we doen ons stinkende best om alles coronaproof te laten verlopen. Als er dan enkele hardleerse jongeren zijn die zich niet kunnen bedwingen, proberen wij kort op de bal te spelen. In Knokke en Brugge zijn de danscafés wel open.”

Vermoortele blijft erbij dat hij gezocht wordt. “Elke dag worden mijn drie zaken zwaar gecontroleerd, vooral door anonieme politiemensen. Ik word geviseerd”, zegt hij. Want hij is ook uitbater van Reef Café en de pop-up BOHO Village Experience. “Als ze dan toch zo rechtlijnig willen zijn, zullen ze héél veel zaken in Blankenberge moeten sluiten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen