Omzet wereldwijde videostreaming groeit naar 95 miljard dollar per jaar

Videostreaming zal tegen het midden van dit decennium wereldwijd een jaaromzet genereren van 94 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 60 procent tegenover het huidige niveau. Dat blijkt uit een rapport van PricewaterhouseCoopers, gebaseerd op een analyse van de betalende streamingdiensten die wereldwijd worden aangeboden.

De totale inkomsten die midden dit decennium door de sector zullen worden gegenereerd, zullen volgens de onderzoekers voor 81 miljard dollar afkomstig zijn uit abonnementen. Andere formules zullen verantwoordelijk zijn voor het resterende bedrag van 13 miljard dollar.

Herstel

De onderzoekers waarschuwden echter ook dat de vraag van het publiek naar een groter aanbod aan videostreaming-abonnementen niet onbeperkt is. “Naarmate het economisch herstel zich doorzet en ook andere mogelijkheden voor entertainment zich opnieuw sterker manifesteren, zou ook de interesse van de consument weer meer verdeeld kunnen raken.”

“Dit betekent dat de individuele portefeuille abonnementen wellicht meer beperkt zal worden gehouden. Het zal voor vele aanbieders dan ook belangrijk blijken om zich bij de populairste services te kunnen rangschikken.”

De wereldwijde entertainmentsector boekte volgens het rapport vorig jaar in totaal een omzet van 2 biljoen dollar. Dat was 3,8 procent minder dan het jaar voordien. “We hebben vorig jaar de sterkste terugval uit de geschiedenis van de entertainmentsector meegemaakt”, zeggen de onderzoekers.

Verwacht wordt dat de sector dit jaar opnieuw een herstel van 6,5 procent zal laten optekenen. Steeds meer markten laten immers de gevolgen van de coronacrisis achter zich. Voor volgend jaar wordt een verdere groei met 6,7 procent in het vooruitzicht gesteld. Tijdens de eerste helft van dit decennium wordt gerekend met een gemiddelde groei van 5 procent per jaar. Dan zou men over vier jaar uitkomen aan een omzet van 2,6 biljoen dollar.

Eén van de meest opvallende verschuivingen in de sector is volgens de onderzoekers de doorbraak van de digitale consumptie. “Tot nu toe vormde de toenemende digitalisering een uitdaging, want de vooruitgang in die sector werd weggewerkt door een verlies bij de analoge activiteiten.”

“Vorig jaar echter kende de digitale sector een sterke injectie, waardoor de verliezen in de analoge sector voor een eerste keer ruimschoots konden worden gecompenseerd.”

Verder wordt aangevoerd dat ook de muziekindustrie een renaissance, dankzij een sterke groei in digitale streaming en een aanzienlijke heropleving van de live optredens, beleeft. Daarnaast maken de onderzoekers gewag van goede prestaties in virtual reality en gaming, met inbegrip van e-sports.

Bioscoop

PricewaterhouseCoopers waarschuwt wel voor de bioscoopsector, die volgens de onderzoekers wellicht meer jaren nodig zal hebben om zich van de coronacrisis te herstellen. “Hier lijkt de situatie meer gecompliceerd”, wordt in het rapport aangevoerd.

“Bekommernissen over de gezondheid, ingegeven door de angst voor besmettingen tijdens de coronacrisis, zullen worden afgewogen tegen het plezier van de bioscoopbeleving. Maar het zou alvast verkeerd zijn om de blockbusters af te schrijven.”

“De heropleving van de bioscoop zal echter in sterke mate gestuurd worden door de vaccinatiestatus. Het zal dan ook wellicht enkele jaren duren voordat de sector zich van zijn sterke terugval tijdens de crisis zal hebben hersteld.”

Twee jaar geleden realiseerde de wereldwijde bioscoopsector nog een omzet van 44,4 miljard dollar. Dat was vorig jaar echter tot 13,1 miljard dollar gedaald. Geraamd wordt dat dit jaar een herstel tot 25,4 miljard dollar zou kunnen worden gerealiseerd. Over drie jaar zou opnieuw een niveau van 45,2 miljard dollar kunnen worden opgetekend.

(tb)

Meer