© Reuters

 

Onrust in Zuid-Afrika: meer dan 1.000 arrestaties en 72 doden bij protesten

Bij de protesten in Zuid-Afrika van de afgelopen dagen zijn in totaal al 72 doden gevallen. Meer dan 1.200 mensen werden al gearresteerd.

Bron: Belga

In totaal zijn er nu al 72 doden gevallen bij protesten in Zuid-Afrika, eerder op de dag was er nog sprake van 45 overlijdens. “Het totale aantal arrestaties staat voorlopig op 1.234, terwijl het aantal doden is opgelopen tot 72”, aldus de politie in een verklaring.

De politie en de regering dringen er bij de inwoners intussen op aan om het recht niet in eigen handen te nemen. Desondanks gaan de gewelddadige protesten en plunderingen vooralsnog gewoon door.

De aanleiding van de protesten die vrijdag begonnen was de opsluiting, een dag eerder, van oud-president Jacob Zuma. De 79-jarige Zuma werd eind vorige maand veroordeeld tot een ­gevangenisstraf van 15 maanden, omdat hij weigerde te ­getuigen voor een commissie die onderzoek doet naar corruptie tijdens zijn presidentschap. Dat werd gezien als minachting van de rechterlijke macht en de grondwet.

Tijdens het weekend verspreidden de protesten zich van Zuma’s thuisprovincie KwaZulu-Natal naar Johannesburg, de economische hoofdstad van het land.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer