©  BELGA

OVERZICHT. Zo ver staan vaccinaties: “Antivaxxers zijn mondig, maar niet zo talrijk als we vreesden”

Meer dan de helft van de volwassenen is volledig gevaccineerd. Ook bij de jongeren verloopt de campagne vlot. “De antivaxxers zijn mondig, maar niet zo talrijk als we vreesden”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs. Toch zijn er grote regionale verschillen. Zoals in Brussel, waar een kwart van de 65-plussers niét gevaccineerd is.

Kim Clemens

Even leek het de verkeerde kant uit te gaan. Bij de start sputterde en hobbelde de vaccinatiecampagne, geteisterd door manke leveringen en door foute geruchten. Maar ondertussen hebben 7.594.191 Belgen een eerste dosis van het vaccin gekregen, wat overeenkomt met 65,9 procent van de totale bevolking en 81,1% van de volwassen bevolking. Zowat 4.866.692 landgenoten zijn volledig gevaccineerd, goed voor 42,2% van de totale bevolking en 52,7% van de volwassenen.

Bij de iets oudere bevolking zijn de cijfers indrukwekkend. Meer dan 90% van de 55-plussers kreeg al minstens 1 prik. Maar ook 66% van de 18- tot 34-jarigen heeft al een eerste dosis gekregen. Vooral Vlaanderen doet het goed. Daar zijn al 87% van de 65- tot 74-jarigen volledig gevaccineerd, en zelfs 95% van de 75- tot 84-jarigen.

Ook de jongeren staan nu vlot aan te schuiven. “De twintigers gingen sneller dan de dertigers. Ook bij de 16- en 17-jarigen is de bereidheid groot; en het is nu afwachten wat de 12- tot 15-jarigen zullen doen”, zegt Geert Molenberghs. “Er is heel veel gecommuniceerd, en dat heeft goed gewerkt. Er is een duidelijk positief gevoel rond vaccinatie ontstaan. Een tijdje was er de vrees dat er grote antivaxgroepen waren, maar dat is weggeëbd. Ze blijken niet met velen te zijn, gewoon heel mondig.”

Het succes in Vlaanderen wijt hij aan een aantal factoren. Maar ook aan de volksaard. “Vlaanderen had ook voor corona traditioneel al een grote vaccinatiebereidheid. In tegenstelling tot Wallonië, dat dichter aanleunt bij Frankrijk.”

Brussel hinkt achterop

De regionale verschillen achter de cijfers zijn groot. In Vlaanderen kreeg bijvoorbeeld 76% van de 18- tot 34-jarige een eerste vaccin; in Wallonië is dat maar 61% en in Brussel amper 40%. “Henegouwen heeft ook een zeer lage vaccinatiegraad, net als een stad als Luik.” Heeft dat gevolgen voor de mensen daarbuiten? “Niet-gevaccineerde gemeenschappen blijven een bezorgdheid. In het VK is Manchester daardoor bijvoorbeeld veel sneller getroffen door de deltavariant. Als er op bepaalde plekken veel niet-gevaccineerden toekomen, dan verstoren die lokaal de balans en kan de groepsimmuniteit onder druk komen te staan.”

Bovendien gaan achter die paar tientallen procenten niet-gevaccineerden grote absolute aantallen schuil, zegt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano). “Als in Brussel 20% van de 65-plussers niet gevaccineerd is, dan blijft dat een grote groep mensen. Dat zijn de mensen die je de komende weken en maanden in het ziekenhuis kan terugvinden. Zolang er belangrijke delen van de bevolking niet beschermd zijn, vindt het virus zijn weg; al zal de impact wel kleiner worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER