VIDEO. Zwanen zitten vogelgriep uit in overdekt ‘buitenverblijf’ met zwembad

Door de ophokplicht naar aanleiding van de vogelgriep is de groendienst verplicht om de Brugse zwanen allemaal binnen onder te brengen. 92 dieren konden al gevangen worden. Een dertigtal andere zwanen zit nog in de Brugse wateren.

Tim Lescrauwaet en Dieter De Milde

Een grote serre met een propere ondergrond en een geïmproviseerd zwembad. Er werd kosten noch moeite gespaard om het de Brugse zwanen naar hun zin te maken. Op de terreinen van de groendienst waren de mensen gisteren volop bezig met het optrekken van hun tijdelijke ‘buitenverblijf’. Dat wordt op twee plaatsen geïnstalleerd. “We zitten met twee verschillende groepen zwanen”, zegt coördinator Heidi Demeyer. “En die moeten we gescheiden houden.”

De ophokplicht is sinds vorige week van kracht en geldt voor alle dieren die in gevangenschap leven of gekortwiekt zijn. Maar het federaal agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) raadde de stad Brugge toch aan om ook de zwanen binnen te houden. “Een oproep die wij uiteraard nauwgezet opgevolgd hebben”, zegt burgemeester Renaat Landuyt (SP.A). “Al is het wel een kostelijke onderneming om opvang voor de dieren te regelen.”

En dus gingen de mannen van de groendienst op pad. “Heel voorzichtig uiteraard”, zegt Demeyer. “We moesten vermijden dat de dieren opvlogen en op de straat belandden. En ook voor onze mensen moest het natuurlijk veilig zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen