Familie van verkeersslachtoffer: “Een celstraf vonden we niet nodig, vijf jaar na het ongeval zou dat raar zijn”

© ssj

© ssj

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De bestuurder die vijf jaar geleden onder invloed in het centrum van Halle Danny Denayer (54) doodreed, heeft een werkstraf van tweehonderd uur en een rijverbod van vijf jaar gekregen. De nabestaanden vinden het goed dat de beklaagde schuldig is bevonden.

Jelle Schepers

Net geen vijf jaar nadat Hallenaar Danny Denayer (54) om het leven kwam bij een verkeersongeval, heeft de politierechtbank een vonnis kunnen vellen. De intussen 36-jarige beklaagde probeerde op woensdag 7 maart 2012 omstreeks 5.20 uur met zijn Opel een bus in te halen, waarna hij frontaal inreed op Danny die met zijn bromfiets vanuit de tegenovergestelde richting kwam. Die laatste had geen schijn van kans, en stierf ter plaatse.

De bestuurder had liefst 2,3 promille alcohol in zijn bloed, het gevolg van zeven à negen whisky-cola's die hij tijdens de nacht naar binnen had gewerkt. Hoewel hij nog een blanco strafblad had, zou hij bijna een maand in de cel zitten.

Net zoals het parket achtte ook rechter Johan Van Laethem een bijkomende celstraf niet nodig. Dat had onder meer te maken met het lange tijdsverloop van de juridische procedure, wat volgens de partijen vooral het gevolg was van het getalm van de wetsgeneesheer bij het uitvoeren van bijkomend onderzoek. Daarbij had de rechter het zelfs over “het falen van justitie”.

De rechter ging uiteindelijk in op de vraag van de advocaat om een werkstraf op te leggen van tweehonderd uur. “Een effectieve celstraf is niet aangewezen. Ik verkies een werkstraf boven een celstraf met uitstel, want zo is er daadwerkelijk een sanctie.”

Vijf jaar rijbewijs kwijt

Ook is de beklaagde zijn rijbewijs vijf jaar kwijt, al gaf hij eerder al aan sinds het ongeval geen voertuig meer te hebben bestuurd.

De schuld voor het dodelijke ongeval legt de rechter volledig bij de beklaagde. “Het ongeval werd veroorzaakt door de roekeloze manier waarop de beklaagde een autobus probeerde in te halen, waardoor hij het hele fietspad innam en Danny frontaal aanreed”, zei de rechter. “Dit perfect vermijdbaar, roekeloos rijgedrag was het gevolg van het alcoholgebruik, en dit ondanks alle campagnes. De beklaagde draagt een verpletterende verantwoordelijkheid in de dood van dit zoveelste onschuldige verkeersslachtoffer. Het leven van de nabestaanden zal altijd gekenmerkt zijn door dit immense verlies.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen