© REUTERS

Ook catastrofe door zondvloed in Duitsland: tot 70 vermisten nadat huizen instorten, al 42 doden

Ook in Duitsland leidt de extreme regen tot catastrofes. Het noodweer heeft in het westen aan al 42 mensen het leven gekost. Verschillende regio’s staan onder water en enkele steden zijn van de buitenwereld afgesloten.

Bron: SWR, Bild.

In de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen zijn in totaal zeker vijftien mensen om het leven gekomen. De regenval is er nu minder fel, maar de brandweer en andere hulpdiensten strijden nog altijd tegen een erger wordende overstromingssituatie.

De meeste doden in die deelstaat vielen in het district Euskirchen, waar volgens de lokale overheid zeker acht mensen om het leven zijn gekomen. In Keulen werden ook twee mensen dood aangetroffen in hun ondergelopen kelder. Daarnaast zijn ook in Solingen en Wuppertal twee mensen in hun ondergelopen kelder overleden. Voorts zijn in Sauerland twee brandweermannen omgekomen bij hulpoperaties. Donderdagmorgen werd in Rheinbach, bij Bonn, ook een dode vrouw ontdekt op straat.

In Rijnland-Palts, een andere deelstaat die zwaar werd getroffen, is de precieze omvang van de ramp nog niet te overzien, zo meldt het regionale ministerie van Binnenlandse Zaken. Een grootschalige reddingsoperatie is al uren aan de gang. Er worden politiehelikopters ingezet om mensen van daken te redden en het Duitse leger heeft er ongeveer 200 soldaten ingezet.

In het disctrict Ahrweiler zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen. Er zijn ook nog tientallen mensen vermist. Hoeveel van die mensen in nood verkeren, is niet duidelijk. Wellicht zijn ook heel wat mensen op vakantie, of hebben ze wegens het noodweer onderdak gezocht bij kennissen.

Huizen weggespoeld

In de stad Schuld in Ahrweiler zijn ‘s nachts vier huizen volledig en twee andere voor de helft weggespoeld. Ook andere gebouwen in het rampgebied staan op instorten. “We hebben nog nooit zo’n catastrofe gezien. Het is echt verwoestend”, zegt de regionale regeringsleider Malu Dreyer.

Een weg is weggespoeld door het water van de Ahr rivier in Schuld.  ©  REUTERS

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die momenteel op bezoek is in de VS, heeft intussen laten weten dat ze “geschokt” is “door de catastrofe die zoveel mensen in de overstroomde gebieden hebben moeten doorstaan”. “Mijn medeleven gaat uit naar de nabestaanden van de doden en vermisten,” meldt ze.

Verwacht wordt dat de noodsituatie niet meteen zal afnemen. Volgens de prognoses zal het waterpeil van de Moezel in de loop van donderdag nog verder stijgen. Verschillende zijrivieren hebben een historische recordhoogte bereikt.

 ©  Ralf Roeger/dmp Press/dpa

 (adm)

 ©  Harald Tittel/dpa

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER