Op dit moment in de week heb je het meeste kans op een ongeval

© BELGAIMAGE

Vrijdagavond, 17 uur. Dan kan je beter niet in je auto zitten. Op dat moment gebeuren de meeste ongevallen met gewonden en doden in België. Dat blijkt uit een analyse van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV), dat 40.303 zware ongevallen uit 2015 onder de loep nam. Nog opvallend: de zomermaanden houden het meeste risico in op de weg.

wim brillouet

Blijf uit vrijdagavondspits

Tussen 17 en 18 uur op een vrijdagavond rijden we sneller en ­risicovoller dan op andere momenten in de week. “We zijn met onze gedachten dan al bij het weekend. En door die ­euforie ligt onze focus minder op de weg”, zegt BIVV-woordvoerder Stef ­Willems. Waardoor er op dat moment 2,5 keer zo veel letselongevallen gebeuren. Het veiligste moment op de weg? Dinsdagochtend, tussen 4 en 5 uur.

Zomer is het dodelijkst

Het mooie zomerweer jaagt meer zwakke weggebruikers de baan op. Fietsers, motorrijders, voetgangers: ze komen allemaal buiten. Maar het maakt de maanden augustus en juli wel de gevaarlijkste op de weg, zo blijkt uit de analyse. Zo’n 10 procent van de ongevallen vindt plaats in de zomermaanden. Omdat het iets minder druk is op onze wegen rijden autobestuurders ook sneller.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen