Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

België kleurt opnieuw oranje op de Europese coronakaart, toeristische gebieden donkerrood

Rijeka - Kroatië.Beeld Shutterstock

Ons land kleurt opnieuw volledig oranje op de nieuwe kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie- en bestrijding (ECDC). Het ECDC brengt wekelijks een stand van zaken van de Europese reisbestemmingen uit. Dat gebeurt in de vorm van groene, oranje en rode kleurcodes op een kaart. Tot vanmorgen kleurde ons land groen, maar door het stijgende aantal besmettingen, verandert dat advies nu naar oranje.

België is niet het enige land dat een andere kleur krijgt op de kaart. Spanje, Luxemburg en Nederland worden grotendeels tot volledig rood, en op sommige plaatsen zelfs donkerrood (Catalonië, Castilla y Leon en Navarra in Spanje en Groningen in Nederland). Daarnaast is Cyprus niet langer oranje, maar kleurt het nu eveneens donkerrood. Dat betekent dat het aantal besmettingen er bijzonder hoog is. 

Delen van Frankrijk en Letland zijn oranje geworden. Ook een deel van Kroatië en een groot deel van Griekenland kleuren nu oranje. De rest van Europa blijft wel grotendeels groen.

België kleurt opnieuw oranje op de Europese coronakaart, toeristische gebieden donkerrood
Beeld ECDC

De kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) geeft de actuele stand van de corona-epidemie in Europa weer. De kaart is gebaseerd op het aantal positieve tests in de afgelopen veertien dagen per 100.000 inwoners in combinatie met het percentage positieve tests van het totale aantal uitgevoerde tests. Daarop kwam onder andere uit Nederland al kritiek, omdat het aantal ziekenhuisopnames bijvoorbeeld niet in rekening is gebracht. 

De kleurcodes zijn op de volgende manier opgedeeld:

- Groen: incidentie (aantal besmettingen per 100.000 inwoners in de laatste 14 dagen) van minder dan 50 en een positiviteitsratio van minder dan 4 procent, of een incidentie van minder dan 75 en ee positiviteitsratio van minder dan 1 procent.

- Oranje: incidentie van minder dan 50 en positiviteitsratio tussen meer dan 4 procent, of incidentie tussen 50 en 75 en positiviteitsratio van meer dan 1 procent, of incidentie tussen 75 en 200 en positiviteitsratio van minder dan 4 procent.

- Rood: incidentie tussen 75 en 200 en positiviteitsratio van meer dan 4 procent, of incidentie tussen 200 en 500.

- Donkerrood: incidentie van meer dan 500.

Vlaanderen kent momenteel een incidentie van 88 en een positiviteitsratio van 1,51 procent. In Wallonië is dat respectievelijk 62 en 1,39 procent, in Brussel 134 en 1,79 procent. De hoogste incidentie is opgetekend in Cyprus, met maar liefst 1.126 besmettingen per 100.000 inwoners, terwijl Spanje de hoogste positiviteitsratio's kent, met tot 14 procent in sommige regio’s.