© Photo News

Ref Wouters fluit zijn vierde Limburgse derby: “Voor zo een match doe ik het”

Luc Wouters (47) leidt morgen voor de vierde keer in zijn carrière de Limburgse derby. Twee keer floot hij in Genk, vrijdag wordt het ook zijn tweede keer op Stayen. “En of ik blij ben dat ik de Limburgse clash in goede banen mag leiden”, aldus de burgemeester van Lummen.

Gunter SCHOOFS

Met zijn 47 lentes is Luc Wouters de ancien van het Belgische scheidsrechterskorps. Maar de Lummenaar kijkt nog steeds gemotiveerd uit naar de Limburgse derby. Al lijkt de clash tussen Genk en STVV op het eerste zicht geen cadeau voor een Limburger, zeker niet als die burgemeester van Lummen is. In de gemeente van Wouters wonen immers heel wat fans van beide ploegen. Achteraf zal hij het voor één van beide supportersgroepen allicht niet goed gedaan hebben.

“Ik voel in mijn omgeving dat de derby begint te leven”, zegt Wouters. “Ik kijk er naar uit, want in het verleden kreeg ik na afloop altijd positieve reacties uit beide kampen. Laat ons hopen dat dat zaterdag opnieuw het geval is. Mijn match is geslaagd als er achteraf over de kansen en de doelpunten wordt gesproken en niet over de arbitrage. Maar je hebt dat als ref niet steeds in de hand, er kunnen zich altijd discutabele fases afspelen.”

In de toekomst moet de videoref scheidsrechters helpen bij die betwistbare fases. Vrijdag vindt er op Stayen opnieuw een offlinetest plaats. “Daarom zal ik nog geen contact kunnen hebben met de videoref en heeft dat voor mij weinig belang”, aldus Wouters.

Geen leeftijdsgrens

Tegenwoordig bestaat er geen leeftijdsgrens meer voor de scheidsrechters op het hoogste niveau. Om actief te blijven in eerste klasse moeten ze slagen voor de pittige fysieke proeven en theoretische testen en een degelijke beoordeling krijgen op het einde van het seizoen. Wouters is intussen de oudste ref in de Jupiler Pro League. Denkt hij soms aan stoppen?

“Ik bekijk dat van seizoen tot seizoen. Op het einde van de competitie evalueer ik en bekijk ik of ik doorga. Want voor wedstrijden als de Limburgse derby, daar doe ik het voor.”

Aangeboden door onze partners