Limburgse Maasgemeenten evacueren

 ©  tp

Inwoners langs de Maas in Limburg gingen donderdagavond een bange nacht in en kruisten de vingers dat de stuwdam van Monsin, bij Luik, stand zou houden. Anders dreigt een catastrofe voor Maasmechelen, Lanaken en tal van andere Maasgemeenten in Limburg. Alle Maasgemeenten in Limburg gingen over tot evacuatie, zo bevestigde Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters donderdagavond.

tg, adb
Bron: Belga, VRT

In Luik is de Maas al ver buiten haar oevers getreden. Maar ook in Limburg hielden ze hun hart vast. Cruciaal daarbij is de rol van de stuwdam van Monsin nabij Luik: als die zou breken, dreigt het peil van de Maas nog te stijgen en dreigt overstroming voor alle gebieden die stroomafwaarts aan de Maas liggen.

“Als de sluis in Monsin het begeeft, weten we niet wat de gevolgen gaan zijn. Ook het Albertkanaal dreigt dan te overstromen.” Lantmeeters riep de betrokken inwoners dan ook op om het zekere voor het onzekere te nemen en veiliger oorden op te zoeken.

Door de hevige regenval van de afgelopen dagen staan de debieten op de Maas historisch hoog. De voorspellingen wijzen erop dat de situatie enkel zal verergeren. Er werden mogelijke debieten voorspeld tot 3.750 kubieke meter per seconde, wat al 100 jaar niet meer gebeurd is, al klonk later dat het op 3.200 à 3.300 zou kunnen blijven.

In Maasmechelen werd de evacuatie van inwoners van Meeswijk, Leut en Vucht-dorp donderdagavond al aangekondigd. Even later berichtte de gemeente ook over een verplichte evacuatie in Kotem en een groot deel van Boorsem. Na middernacht klonk het dat de hulpdiensten met controles startten om erop toe te zien dat iedereen veilig de woning verlaat. Brandweer en politie bellen aan de deuren aan, maar sommige bewoners weigeren te vertrekken. In Kotem werd ook een rusthuis ontruimd, waarbij vijftien bedlegerige bewoners met ambulances werden weggevoerd. Het water kwam in Kotem al over de dijk. Mensen die niet bij familie of vrienden terechtkunnen, kunnen naar het cultuurcentrum gaan.

In Lanaken is er een verplichte evacuatie in Smeermaas. De politie waarschuwde alle bewoners van de te evacueren straten: de Maasdijk, Sapstraat en Brugstraat tot de aansluiting met de Zuid-Willemsvaart. Alle getroffen bewoners worden opgevangen in het OC Jeugdpark Smeermaas. Ook in Herbricht werd geëvacueerd, meldde burgemeester Marino Keulen (Open Vld).

 ©  Tom Palmaers

Voor Dilsen-Stokkem gaat het over het mijnverzakkingsgebied. Dat is een zone van meer dan dertig straten in de stad. Mensen kunnen er eventueel terecht in de sporthal in Dilsen.

In Maaseik werden inwoners van de deelgemeente Maaseik - zeker zij die in lager gelegen gebieden liggen, zoals Heppeneert, Aldeneik en andere wijken - aanvankelijk gevraagd om vrijwillig te evacueren. Later kondigde burgemeester Johan Tollenaere (Open Vld) aan dat een deel van Heppeneert móét evacueren. In een nachtelijke update liet hij weten dat het water rond 3.30 uur nog altijd steeg en dat het in Heppeneert al hoog tegen de versperringen stond. “Hopelijk stopt het nu. Dan zouden we het net gehaald hebben.” De burgemeester benadrukte dat de problemen dan nog niet van de baan zijn. Hij meldde ook dat “waterfonteintjes” opduiken uit de straten van Heppeneert.

In Kinrooi blijft de verwachte stijging van de Maas volgens de laatste informatie binnen dijkhoogte. De diensten van de gemeente blijven alert. Vrijwillig evacueren kan altijd, meldt het gemeentebestuur.

De stad Genk en gemeente Zutendaal waarschuwen voor een mogelijke overstroming van het Albertkanaal van Zutendaal tot aan de sluis in Langerlo, en vragen bedrijven die langs het kanaal gelegen zijn zich voor te bereiden op wateroverlast. Inwoners van de Watermolenweg in Zutendaal en de woning op de kruising met de Oosterring, worden gevraagd om uit voorzorg hun woonst te verlaten.

De crisiscel van de gemeente Riemst adviseert de inwoners van deelgemeente Kanne om onmiddellijk een aantal preventieve maatregelen te nemen en zich voor te bereiden op een eventuele evacuatie. Door het stijgende water op het Albertkanaal neemt het risico op overstromingen er toe.

Volgens de gouverneur wordt de hoogste waterstand verwacht om 3 uur vannacht. “Dat kan een hoogtepunt zijn waarop de dijken niet berekend zijn”, zegt hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen