© Sven Dillen

Eerste werknemer van Ford Genk overleden: “Nog aan legendarische Ford Taunus gesleuteld”

Jef Geurts, de allereerste werknemer van Ford Genk, is vorige week op 84-jarige leeftijd overleden. Net omdat hij de eerste werknemer was van de tienduizenden arbeiders die Ford Genk telde, ontmoette hij tal van ministers en leden van de Europese Ford-directie. Hij was naar eigen zeggen ook de eerste die aan de legendarische Ford Taunus 12M heeft mogen sleutelen.

Chris NELIS

In de tal van interviews die Jef Geurts gaf ter gelegenheid van herstructureringen en de sluiting van de Genkse fabriek, zegde hij dat het eerder een toevalligheid was dat hij als eerste arbeider werd ingeschreven bij Ford in Genk. Op zoek naar een baantje kwam hij via toenmalig burgemeester Gerard Bijnens terecht bij het aanwervingsbureau van Ford.

De toenmalige personeelschef riep, nadat Geurts zijn contract had ondertekend, dat de eerste arbeider een feit was en dat de fabriek kon opstarten.

Taurus

Dat was in november 1962. Een lopende band was er toen nog niet. Jef was meteen ook de eerste arbeider die mocht sleutelen aan de toenmalige Ford Taunus M12.

Jef werd nog ploegbaas in het bedrijf maar hield het uiteindelijk niet langer dan tien jaar vol. Hij vertrok omdat de stress er hem teveel aan was. Al bleef hij zijn gloor als eerste arbeider behouden en werd hij op hoogdagen van Ford in Genk uitgenodigd. Gelegenheden waarbij hij niet alleen in contact kwam met de Europese directie van Ford, maar ook met tal van ministers. Toch minimaliseerde hijzelf zijn rol in het bedrijf en gaf hij meer dan eens te kennend in principe maar een nummer te zijn, dat voor hem toevallig één was.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer