Zal er geld genoeg zijn om alle schade te vergoeden?

 ©  REUTERS

Volgens Vlaams minister-president Jan Jambon lijdt het geen twijfel dat de overstromingen van de voorbije dagen officieel erkend worden als ramp. Daardoor zal het Vlaams Rampenfonds geactiveerd worden. Wat betekent dat voor de getroffen Vlamingen? En is er geld genoeg?

Hannes Heynderickx

De overstromingen van de voorbije dagen hebben in verschillende provincies van ons land een ongelofelijk grote ravage aangericht. En niet alleen in Wallonië, ook in Vlaanderen zagen mensen hun huizen onder water lopen en hun auto’s wegspoelen in de straten. De schade is nu al niet te overzien en zal in de komende uren nóg hoger oplopen.

LEES OOK. Inwoners Pepinster ontwaken in rampgebied: “We zaten 14 uur op het dak, maar niemand kwam ons helpen”

Wie zal al die getroffen mensen vergoeden? In de meeste gevallen is dat vrij eenvoudig: hun verzekeraar. Wie een brandverzekering heeft afgesloten voor zijn woning, is sinds 2007 automatisch ook ingedekt tegen de opgelopen schade na een overstroming. Barbara Van Speybroeck van Assuralia, de koepelorganisatie van verzekeraars, benadrukt dat een brandverzekering niet verplicht is, maar ongeveer 95 procent van de Belgen heeft er wel eentje voor zijn woning.

LEES OOK. Wat moet ik doen bij schade door wateroverlast? Krijg ik alles terug? En wat als ik geen omnium heb?

Extern vangnet

Voor wie zijn wagen zag wegspoelen, is het in veel gevallen heel wat complexer om geld terug te krijgen. Vaak is enkel wie een omniumverzekering of een kleine omnium is aangegaan voor zijn auto, is verzekerd tegen de schade na een overstroming. Naar schatting 50 procent van de Belgen heeft zo’n omnium.

Voor de andere helft wordt er mogelijk een extern vangnet in stelling gebracht. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zei vanochtend op Radio 1 dat “alles in de richting wijst van erkenning als ramp”. Een evidentie is dat niet, want aan een officiële erkenning gaat een complexe procedure aan vooraf. Getroffenen moeten eerst zélf melding maken van hun schade bij de overheid. De Vlaamse regering beslist vervolgens op basis van objectieve parameters of de ramp erkend kan worden.

In Pepinster zijn er heel veel getroffen woningen. 

Rampenfonds

Bij die erkenning kan ook het Rampenfonds geactiveerd worden. Het geld in dat fonds dient niet om de verzekeraars te ontlasten. Integendeel: alle goederen die onder de (brand)verzekering vallen, worden niet meer terugbetaald uit het Rampenfonds, evenmin als goederen waarvoor de eigenaar heeft nagelaten een brandverzekering aan te gaan. Wat valt er dan wel onder? De auto’s zonder omniumverzekering bijvoorbeeld, of de weggespoelde gewassen van landbouwers.

Ook voor gemeenten wordt het wellicht een moeilijke strijd om vergoed te worden voor de geleden schade. Veel lokale besturen zagen de gemeentelijke infrastructuur volledig vernietigd worden. Denk maar aan lantaarnpalen, verkeerslichten, bruggen en wegmeubilair. De Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten is bezig met een grondige analyse, maar op dit moment is het nog niet duidelijk of gemeenten zelf moeten opdraaien voor de schade. Mogelijk kunnen ook zij beroep doen op het Vlaams Rampenfonds. Voor de gebouwen van de gemeente is dat niet per se nodig, wanneer er een brandverzekering is afgesloten.

Herverzekeraars

De vraag rijst nu natuurlijk wel of er genoeg geld voorhanden is om alle geleden schade te compenseren. De verzekeraars die wij contacteerden, zoals AG Insurance en Ethias, maakten zich gelukkig toch sterk dat alles vergoed kan worden. Al is het onduidelijk binnen welke tijdspanne dat kan, gezien de verzekeraars bij heel wat mensen thuis zullen moeten langsgaan. Mochten de verzekeraars toch in de problemen komen bij het terugbetalen, dan zijn er nog steeds de herverzekeraars. Dat zijn bedrijven die de grote verzekeraars op hun beurt verzekeren, zodat zij steeds kunnen terugbetalen zonder overkop te gaan.

Heel wat auto’s werden meegesleurd met de stroming. 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer