De Indonesische Wahyu deelt haar favoriete recept voor warme zomerdagen. Zo maak je de klassieker lotek gado-gado klaar
ReceptIn onze nieuwe reeks ‘Mijn Zomerrecept’ bundelen we de meest verfrissende gerechten uit andere culturen. De Indonesische Wahyu Sriwijayanti (52) bijt de spits af. Op warme zomerdagen vind je haar in de gubuk, een traditioneel hutje in haar tuin, drinkt ze mierzoete thee en bereidt ze de klassieker lotek gado-gado, een groentegerecht waarbij pikant, zout en zoet perfect in balans zijn. Ze deelt met ons haar familierecept.
Wahyu Sriwijayanti (52) is afkomstig van Indonesië, maar woont al 28 jaar in ons land. Ze verhuisde naar hier voor de liefde. “Ik leerde mijn man kennen toen ik werkte in een hotel in Bali en hij daar op vakantie was”, vertelt ze. “Het was liefde op het eerste gezicht, bij hem dan toch. (lacht) Een paar maanden na onze ontmoeting bezocht hij me al opnieuw, in mijn geboortedorp waar ik weer woonde. En een jaar later waren we getrouwd.”
Bijna drie decennia en twee kinderen later voelt Wahyu zich hier goed thuis, maar ze blijft ook haar Indonesische roots trouw. Zo is ze bijzonder bedreven in Indonesische dans. Samen met een vriendin geeft ze dansles. Daardoor heeft ze ook veel Indonesische vrienden hier. “Er zijn ongeveer 1.500 Indonesiërs in België”, weet Wahyu. “In Antwerpen, mijn provincie, wonen er zo'n driehonderd. We worden elk jaar uitgenodigd op de Indonesische ambassade. Wij hebben met de dansgroep al een keer ons beste beentje voorgezet, maar soms zijn er ook muzikale optredens.”
(Lees verder onder de foto.)
Wahyu tovert meestal gerechten uit haar geboorteland op tafel. Haar favoriet voor de zomer is lotek gado-gado, een typisch Indonesisch groentegerecht met een pikante pindasaus en verkruimelde kroepoek. Je kan gado-gado in Indonesië op vrijwel elke straathoek kopen, in streetfood-kraampjes. Maar het gerecht is ook zeer bekend in Nederland en Suriname (Indonesië was een kolonie van Nederland, red.).
Bij onze noorderburen wordt gado-gado meestal geserveerd met een hardgekookt ei, Wahyu houdt de traditie in ere en kiest voor tofoe en tempé. Ze maakt het gerecht met prinsessenboontjes, spinazie, sojascheuten, spitskool, tomaat, komkommer en aardappelen. Ze verkruimelt er geen garnalenkroepoek over, omdat de smaak dan overheerst, maar kiest voor kroepoek met knoflook.
(Lees verder onder de foto.)
Gado-gado serveert Wahyu met lontong, builtjes rijst die je na het koken in blokjes snijdt. Maar het smaakt ook goed met de reguliere rijst die wij hier gewend zijn, zegt ze. “Ik laat mijn builtjes rijst twee uur koken tot het een harde koek wordt”, vertelt Wahyu. “Wij beschouwen patatjes als groenten en vinden het dus helemaal niet gek om zowel aardappelen als rijst in één gerecht te gebruiken.”
Voor Wahyu is gado-gado een echt feestmaal. Ze serveert het dan ook vooral wanneer er vrienden op bezoek zijn. “Mijn man is niet dol op pindasaus”, lacht ze. “En mijn kinderen zijn ook niet gek op gado-gado. Daarom maak ik het samen met vrienden. We kneuzen de ingrediënten samen tot een pittige saus in de ulek, een grote vijzel. Je kan ook pakjes kant-en-klare saus kopen, dat is wel eens handig voor als ik alleen ben. Maar het is heel gezellig om dat met z’n allen samen te doen. Iedereen kiest dan zelf hoe pikant ie zijn gado-gado wil. Ik doe er meestal drie of vier pepertjes in.”
(Lees verder onder de foto.)
Haar gerechten heeft ze graag heet, de brandende zon mijdt Wahyu liever. Op heel warme dagen kan je haar in de gubuk vinden, een typisch Indonesisch hutje. Er staat zo’n exemplaar in haar tuin. “Wij zijn in Indonesië niet zo dol op hitte, stellen ons vel liefst niet te veel bloot aan de zon. Mannen dragen een petje of hoedje, vrouwen een parasolletje.” Thee drinken doet Wahyu dan weer wel op hete zomerdagen. Het hele jaar door eigenlijk. “Wij drinken geen alcohol, op thee zijn we verzot”, legt Wahyu uit. “Met véél suikerklontjes.” Want Wahyu is niet alleen dol op pikant. Glimlachend fluistert ze me toe: “Ik ben ook een echte zoetebek.”
Wahyu’s lotek gado-gado
Dit heb je nodig:
Voor 4 personen
1 teentje look (+ 1 extra voor de marinade) • 2 limoenblaadjes • 1 koffielepel garnalenpasta • 2 cm kentsjoer (wortelstok, verwant aan gember) • 100 à 200g geroosterde pindanootjes (afhankelijk van hoe fel je de pindasmaak wenst) • 2 eetlepels palmsuiker • 1 chilipeper (liefhebbers kunnen meer chilipeper gebruiken • snuifje zout • koffielepel tamarinde • 150 ml water • 200g prinsessenboontjes • 4 aardappelen • 200g spinazie • 200g sojascheuten • 1 grote tomaat • 200g spitskool • halve komkommer • knoflookkroepoek • enkele eetlepels gebakken uitjes • 200g rijst (Basmati) • 200g tofoe • 200 g tempé
Zo maak je het:
1. Begin met het koken van de rijst. De rijst moet ongeveer 2 uur koken.
2. Snij de tofoe en tempé in blokjes en marineer de tofoe en tempé in een mengeling van water, zout en look. Bak de tofoe en tempé ongeveer in 10 minuten goudbruin.
3. Snijd de spitskool in juliennereepjes, de tomaat in blokjes, de komkommer in halve maantjes. Dop de prinsessenboontjes, schil de aardappelen.
4. Kook de aardappelen, blancheer de spinazie en de boontjes.
5. Snijd het teentje look, de kentsjoer en de chilipeper in stukjes en kneus ze samen met de limoenblaadjes, garnalenpasta, pindanootjes, palmsuiker en tamarinde. Dat kan je doen met een vijzel, maar je kan ook een keukenmachine gebruiken. Voeg een snufje zout toe en een eetlepel water om het geheel smeuïg te maken.
6. Kook ondertussen de rijst gaar en bak de tofoe en tempé.
7. Verdeel de groenten en de saus over de borden, voeg de tofoe en tempé toe, verkruimel er kroepoek en gebakken uitjes over. Serveer het gerecht met de in blokjes gesneden rijst.
Wil jij ook je favoriete zomergerecht uit jouw cultuur delen? Onze smaakpapillen prikkelen met gerechten uit je thuisland? Mail dan naar fleur.de.backer@dpgmedia.be en vergeet je telefoonnummer niet te vermelden.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HOROSCOOP. Liefdessucces voor Waterman en (te) drukke boel voor Vissen: astrologe Esther voorspelt je week
-
Angelique Van Ombergen, een zeldzame vrouwelijke ruimteonderzoekster: “Het vraagt veel mentale ruimte”
De Vlaamse ruimtevaartonderzoekster Angelique Van Ombergen is een jonge vrouw in de mannelijke wereld van de wetenschap. In het nieuwe Canvas-programma ‘Zij Hen Wij’ legt ze de struggles bloot die dat elke dag geeft. Zeker nu ze ook mama van twee kinderen is, vertelt ze ons. “In internationale settings kan ik niet mezelf zijn.” -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
-
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
-
PREMIUM
Waarom vallen we zo vaak op een (veel) jongere partner?
“Zij houdt mij jong!”, vertelt voormalig Belgisch wielrenner Roger De Vlaeminck (76) dolgelukkig over zijn vriendin Peggy Breunig (49), die maar liefst 27 jaar jonger is dan hij. Wat trekt velen zo aan tot een jonger veulen? En heeft een relatie met een groot leeftijdsverschil wel toekomst? Relatietherapeute Sarah Hertens legt het uit. “Het gaat voor de oudere partner om meer dan egostreling.” -
PREMIUM
Chefs met buitenlandse roots delen hun nationale gerecht: “Smullen van de wereld”
Het is nog wat vroeg om de wijde wereld in te trekken, maar we kunnen wel al voorproeven. Zeven chefs van exotische origine delen hun favoriete thuislandgerecht. Van falafel over rijstpannenkoeken tot barbecue, van Vietnam over Australië tot Brazilië. Tijd om weer te smullen van die lekkere buitenlanden. -
Financiële zelfzorg is trendy. Budgetcoach: “Leg een speciale pot aan, dan ga je veel minder stressen”
-
PREMIUM
Hun baby’s lijken echt, maar de zoontjes van Messalina (28) en Chelsea (23) zijn poppen: “Elke dag groeit onze band”
-
20 jaar geleden een hype, dus wellicht droeg je ze ook. En nu lijken deze schoenen terug te komen
Herken je ze nog, de Puma’s die zo’n vijfentwintig jaar geleden giga populair waren? Ze waren gemaakt voor Formule 1-piloten, maar al snel wilde iedereen ze. Vandaag lijken ze terug: stijlicoon en topmodel Emily Ratajkowksi zweert weer bij de sneakers van het Duitse merk, en ook op sociale media verschijnen de eerste video’s. Binnenkort ook bij de trendgevoelige Vlaming? -
Mijnenergie
Is de stroom van jouw zonnepanelen deze lente en zomer weer wat meer waard?
Energieleveranciers betaalden nog nooit zo weinig voor de stroom van jouw zonnepanelen. In april moet de consument vrede nemen met gemiddeld 3 eurocent per kilowattuur. Bij een doorsnee verbruik betekent dat een habbekrats van 64,86 euro voor een volledige jaargang. Met de dagen met de meeste zonneschijnuren in aantocht mag het voor elke prosument wel iets meer zijn. Mijnenergie.be gaat na of die hoop gerechtvaardigd is. -
Korte coupes zijn een trend komende zomer en zo style jij die. “Het is níét enkel voor mama’s of oudere vrouwen”