België kan EU-burgers die zich misdragen voortaan inreisverbod geven

© BELGA

België gaat een ‘inreisverbod’ instellen voor EU-burgers die zich misdragen. Vandaag wordt de wet, die het vrij verkeer van personen voor EU-burgers toch een stevig tikje strikter maakt, goedgekeurd in het parlement. Staatssecretaris voor Vreemdelingenzaken Theo Francken (N-VA) die het voorstel deed, reageert tevreden. “Vooral dievenbendes maar ook terroristen en zware criminelen mogen zich geviseerd voelen.”

Dirk Coosemans

Het vrij verkeer van personen in de EU zal voortaan in ons land veel strikter toegepast worden. “Mensen uit de lidstaten van de Europese Unie die hier de belhamel uithangen en zowel de openbare orde, de openbare veiligheid of de volks­gezondheid in het gedrang brengen, zullen we niet meer toelaten tot het Belgisch territorium. Een veroordeling is niet altijd nodig”, klinkt het op het kabinet Francken.

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) zal in dergelijke gevallen een dossier opstellen en de EU-burger in kwestie uitwijzen en een inreisverbod meegeven. “Dat is een verbod om ons land nog te betreden”, zegt Theo Francken. “Nederland had dat al. Daar heet het een ‘ongewenstverklaring’. Wij zullen het een ‘inreisverbod’ noemen. We zijn na de noorderburen het tweede land in Europa waar zo’n striktere wet geldt”, aldus de staatssecretaris.

De EU-burgers die zo’n verbod kregen, zullen zich niet meer kunnen inschrijven in een Belgische gemeente. Ze zullen ook van treinen en vliegtuigen geweerd worden die België aandoen. “Uiteraard kunnen ze nog altijd met de auto tot hier raken. Maar het wordt toch allemaal heel wat moeilijker voor hen.”

Acht jaar geldig

Voor mensen uit Roemenië en Bulgarije, die niet tot de Schengenzone horen, wordt het zelfs zo goed als onmogelijk. “Ze zullen aan de buitengrens tegengehouden worden”, zegt de staatssecretaris, die vooral dievenbendes viseert. “In onze gevangenissen zitten bijvoorbeeld 382 Roemenen en 85 Bulgaren, meestal veroordeeld voor diefstallen. Behoorlijk veel is dat.” Een inreisverbod zal tot acht jaar kunnen gelden. “Maar we zullen dossier per dossier een afweging maken. De straf moet proportioneel blijven.”

Naast dievenbendes wil Francken ook het verblijf van buitenlandse terroristen ­bemoeilijken. “Salah Abdeslam was een Fransman die in België geboren is. Dankzij de nieuwe wet zal ik zijn verblijf kunnen intrekken.”

Die speciale categorie van vreemdelingen die in ons land geboren zijn of voor hun twaalfde hier toekwamen, zullen voortaan uitgewezen kunnen worden, dankzij de nieuwe striktere wet. “Dit was onmogelijk tot hiertoe.” De staatssecretaris wil van die groep 70 dossiers prioritair behandelen. “Het gaat om 20 terroristen en 50 zware criminelen, moordenaars en verkrachters, die ik snel het land uit wil.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen