Scholen niet meer verplicht plekken vrij te houden voor kwetsbare leerlingen

Scholen zullen in de toekomst niet meer verplicht zijn om plekken vrij te houden voor kwetsbare leerlingen. Dat heeft de Vlaamse Regering beslist in een nieuw ontwerpdecreet. Nu moeten scholen een zeker percentage stoelen vrijhouden voor kwetsbare kinderen. Die verplichting verdwijnt, maar steden en gemeenten zullen een school wel kunnen opleggen om maximaal 20 procent van de plekken vrij te houden voor een ondervertegenwoordigde groep.

Het fameuze systeem van de "dubbele contingentering" wordt afgeschaft, het systeem dat naar een goede sociale mix binnen de schoolmuren streeft. Kortweg gezegd komt het systeem hier op neer: als in een wijk rond een school 4 op die 10 kinderen, kwetsbare kinderen zijn, dan moet die school die verhouding ook weerspiegelen. 4 op de 10 stoelen van de school moeten dus ook naar een kwetsbaar kind gaan. Een kwetsbaar kind wordt gedefinieerd aan een aantal parameters, zoals het opleidingsniveau van de moeder of het krijgen van een schooltoelage.

Jammer dat garantie wegvalt, maar we hebben vertrouwen dat steden goed beleid zullen maken

Nathalie Jennes, van GO!

Verantwoordelijkheid bij lokale besturen

Maar dat systeem gaat er dus uit, en de verantwoordelijkheid gaat naar de steden en gemeenten. Die kunnen beslissen om bepaalde plekken voor bepaalde ondervertegenwoordigde groepen vrij te houden, tot maximaal 20 procent. "Dat kan gaan over kwetsbare kinderen, maar ook over het gelijktrekken van de verhouding tussen jongens en meisjes. Of als een school heel populair is kan een gemeente opleggen dat een aantal plekken naar kinderen van iets verderop moeten gaan", aldus de woordvoerder van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Bij de katholieke onderwijskoepel is te horen dat ze niet tegen het nieuwe systeem zijn. "Een school is de samenleving in het klein, een gezonde sociale mix is belangrijk. De realiteit leert ons dat een verplicht cijfer opleggen niet werkt en wij vinden het vooral belangrijk dat ouders in alle vrijheid kunnen kiezen, niet om aan een streefcijfer te voldoen, maar omdat ze vinden dat die school het best aansluit bij hun opvoedingsvisie", aldus Pieter-Jan Crombez van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Streefcijfers opleggen werkt niet, het is belangrijk dat ouders vrij kunnen kiezen

Pieter-Jan Crombez, van Katholiek Onderwijs Vlaanderen

Het gemeenschapsonderwijs is iets terughoudender, laat woordvoerster Nathalie Jennes weten. "Wij vinden het jammer dat de garantie op een goede sociale mix wegvalt", laat ze verstaan. Want inderdaad: lokale besturen zijn niet verplicht om bepaalde streefcijfers op te leggen, ze hebben enkel de mogelijkheid (om tot maximaal 20 procent stoelen vrij te houden). "Maar we hebben er vertrouwen in dat de lokale besturen er goed en inclusief beleid rond zullen maken", aldus Jennes nog. 

Online inschrijven

Het nieuwe systeem kadert binnen een breder nieuw "inschrijvingsdecreet" binnen het onderwijs. Daarin worden ook scholen met capaciteitsproblemen verplicht om met een online aanmeldingssysteem te werken, zodat vermeden wordt dat ouders er gaan kamperen om toch maar hun kind als eerste te laten inschrijven.

Scholen kunnen dan kiezen via welk algoritme de computer de selectie maakt (om toch bepaalde ondertegenwoordigde groepen meer kans te geven). Zowel het online aanmeldingssyteem voor scholen met capaciteitsproblemen als het nieuwe systeem rond de sociale mix, maken deel uit van een ontwerpdecreet. Het is goedgekeurd door de Vlaamse regering, maar moet gestemd worden in het parlement. Het is dus nog niet voor komend schooljaar. 

Meest gelezen