Direct naar artikelinhoud
OverzichtMaatregelen

Strengere regels voor reizigers, versoepelingen voor kleinere evenementen: dit zijn de beslissingen van het Overlegcomité

Strengere regels voor reizigers, versoepelingen voor kleinere evenementen: dit zijn de beslissingen van het Overlegcomité
Beeld Photo News

Het Overlegcomité heeft nieuwe beslissingen genomen om de corona-epidemie in toom te houden. Een overzicht van de maatregelen die premier Alexander De Croo aankondigde:

Terugkerende reizigers

De regels voor terugkerende reizigers worden aangescherpt. Wie terugkeert uit zones binnen de Europese Unie of Schengen waar gevaarlijke varianten van het coronavirus circuleren en wie nog niet volledig gevaccineerd is, moet op dag 1 en dag 7 een PCR-test afleggen, ongeacht de kleur van de zone. Bij een positieve test volgt een verplichte quarantaine van 10 dagen. Hierop zal strenger gecontroleerd worden.

Momenteel bevindt evenwel geen enkel land binnen Schengen zich in de situatie waar de circulatie van varianten zo hoog ligt dat die maatregel nodig is, aldus De Croo.

Daarnaast heeft het Overlegcomité ook beslist om de controles op te voeren voor mensen die terugkeren uit het buitenland, vooral in de luchthavens en in de treinstations. Er wordt gecontroleerd of reizigers het PLF-formulier hebben ingevuld en of ze beschikken over een digitaal coronacertificaat. 

Covid Safe Ticket

Vanaf 13 augustus kunnen buitenevenementen vanaf 1.500 aanwezigen doorgaan zonder maatregelen zoals mondmaskers of social distancing op voorwaarde dat ze het Covid Safe Ticket gebruiken. Voor grote evenementen zoals Pukkelpop was zo’n ticket gelinkt aan de Covidsafe-app al verplicht. Vanaf 1 september geld deze maatregel ook voor indoor evenementen.

Met het Covid Safe Ticket kan je bewijzen dat je volledig gevaccineerd bent, in de laatste 48 uur een negatieve coronatest hebt afgelegd of antilichamen hebt na een besmetting met het coronavirus in de laatste zes maanden.

Maakt men geen gebruik van de mogelijkheden van dat Covid Safe Ticket, dan kunnen evenementen nog steeds doorgaan, maar dan met mondmasker, afstandsregels en grotere restricties, aldus Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

Volg de ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog

Testen voor jeugdkamp

Het Overlegcomité beveelt organisatoren van jeugdkampen nu toch aan om “maximaal in te zetten” op het vooraf testen van begeleiders en jongeren op het coronavirus. Een verplichting komt er niet.

Mondmaskers blijven belangrijk

Premier De Croo beklemtoonde ook het belang van de “niet-farmaceutische interventies”, zoals het dragen van een mondmasker, afstand houden en ventilatie en verluchting. Mondmaskers blijven verplicht op openbaar vervoer, in winkels en andere drukke plaatsen. De premier wijst er ook op dat het minstens even belangrijk is om die regels niet alleen in ons land, maar ook in het buitenland toe te passen.