Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Huisartsen roepen op: ‘Laat Pukkelpop niet doorgaan’

Pukkelpop 2019. De huisartsen in ons land zien een editie van het festival dit jaar niet zitten.Beeld Stefaan Temmerman

Een oproep van huisartsenvereniging Domus Medica aan het Overlegcomité is vanmiddag in dovemansoren gevallen. De huisartsen vroegen de geplande versoepelingen niet te laten doorgaan, en massa-evenementen als Pukkelpop deze zomer te schrappen.

en

Nu de besmettingscijfers opnieuw stijgen tot meer dan duizend per dag, is het belangrijk om in te grijpen, klinkt het. Hoewel het aantal ziekenhuisopnames beperkt blijft, zal de druk op de huisartsgeneeskunde en bij uitbreiding de eerste lijn zeer groot worden. “Verschillende huisartsen en test- en triagecentra signaleren vandaag al een toegenomen aantal patiënten met symptomen. En jammer genoeg zijn we vaak een heel betrouwbare kanarie in de kolenmijn gebleken”, zegt voorzitter Roel Van Giel van Domus Medica.

Hij roept op om alsnog maatregelen te nemen om het aantal besmettingen in te dijken. “Laten we kijken naar de situatie zoals ze vandaag is en maatregelen nemen, zodat we morgen niet wakker worden in onze ergste nachtmerrie”, klinkt het. 

Het is volgens de huisartsenvereniging niet nodig om alle versoepelingen terug te draaien. “De evolutie van de epidemie laat toe dat er bepaalde versoepelingen mogelijk zijn. Alleen moeten we ons daaraan houden en ze controleren”, staat er in een mededeling. “Er zijn dus veel strengere controles nodig op terugkerende reizigers, maar men dient ook dringend te controleren of de afstandsregels gerespecteerd worden, in bijvoorbeeld de horeca.”

Jojo-bewegingen

Maar bepaalde aangekondigde versoepelingen zouden beter wel teruggedraaid worden, meent Domus Medica. Concreet haalt de vereniging de massa-events, zoals Pukkelpop, aan die vanaf half augustus zullen plaatsvinden. “In deze fase van de epidemie is dit jammer genoeg niet mogelijk en de mensen begrijpen dat ook”, klinkt het. “Het is nu aan de politiek om de moed te hebben om deze vergissing tijdig recht te zetten. We moeten te allen prijze vermijden dat we versoepelingen moeten terugdraaien eenmaal dat ze zijn ingevoerd, zoals dat nu in onze buurlanden gebeurt. Deze jojo-bewegingen zijn mentaal pas echt slopend.”

Volg de ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog