Loeiende sirenes, een herdenkingsplechtigheid en een speciaal lied: zo ziet de dag van nationale rouw eruit

Bron: Belga

Ons land houdt vandaag een dag van nationale rouw om stil te staan bij het leed van de slachtoffers van de overstromingsramp en hun naasten. Om 12.01 wordt in het hele land een minuut stilte gehouden, waarvan de regering “iedereen vraagt die zo veel mogelijk te respecteren”. De nationale vlag zal dan ook overal halfstok hangen, en hulp- en interventiediensten laten hun sirenes loeien. Daarnaast zijn een aantal feestelijkheden ter gelegenheid van de nationale feestdag woensdag afgelast.

Koning Filip zal – samen met premier Alexander De Croo – een herdenkingsplechtigheid houden in Verviers, een Luikse gemeente die zwaar getroffen is. Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, Waals minister-president Elio Di Rupo, minister-president van de Franse Gemeenschap Pierre-Yves Jeholet, de gouverneur van Luik Hervé Jamar, en burgemeesters van de getroffen gemeenten zullen aanwezig zijn. Het gezelschap zal onder meer spreken met delegaties van de brandweer, ambulanciers, de Civiele Bescherming, de politie en slachtoffers.

Openbaar vervoer

Verschillende organisaties lieten al weten dat ze de slachtoffers zullen herdenken. Zo zullen de voertuigen van openbaarvervoermaatschappijen De Lijn en de MIVB om 12.01 uur een minuut stilstaan. Om de veiligheid van de reizigers en andere weggebruikers niet in het gedrang te brengen, zullen de bus-, tram- en metrochauffeurs dan aan hun eerstvolgende halte stoppen. Daar leggen ze de motor gedurende een minuut stil. Ook de overige medewerkers zullen dinsdagmiddag een minuut stilte houden.

De NMBS zal de treinen niet stilleggen, maar vraagt reizigers en het personeel om de minuut stilte in acht te nemen. De natuurramp had ook een enorme impact op het treinverkeer. De heropstart van het treinverkeer in de getroffen zones zal nog weken in beslag nemen.

Tot in Tokio

Op radio en tv is er vandaag een aangepaste, sobere programmering. Zo verschuift de aflevering van de vrolijke Eén-quiz Switch naar morgen. Om 11.45 uur zal er ook een extra Journaal zijn, en alle VRT-radiozenders zullen hun muziek aanpassen. Zo zullen de VRT-radio’s, net zoals commerciële zenders Qmusic, Joe, Willy, Nostalgie, NRJ en de lokale radiozenders van de Vereniging Regionale Radio Omroepen om 12 uur het nummer ‘No Sound But The Wind’ van Editors draaien, als teken van solidariteit.

Ook de atleten van Team Belgium zullen dinsdag in het Olympisch dorp in Tokio een minuut stilte houden. Dat zal gebeuren om 9 uur plaatselijke tijd. Alle Belgen die in het dorp aanwezig zijn, werden uitgenodigd door het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC).

Feestelijkheden afgelast

Tot slot zijn een aantal feestelijkheden ter gelegenheid van de nationale feestdag woensdag afgelast. Zo liet het paleis weten dat het concert ‘Preludium tot de Nationale Feestdag’ in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel niet zal plaatsvinden. Ook het Bal National op het Vossenplein is Brussel, dat traditioneel plaatsvindt aan de vooravond van de nationale feestdag, gaat niet door. De kermiskramers van de Brusselse Zuidfoor zullen dan weer de volledige kermis vijf minuten stilleggen uit solidariteit met de slachtoffers.(dhs, jvh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen