Facebook Grote Moskee Ronse

Grote Moskee van Ronse viert Offerfeest: "Zamelen geld in voor slachtoffers watersnood in Wallonië"

De moslimgemeenschap uit Ronse viert vandaag samen met de lokale Grote Moskee het Offerfeest. Al gebeurt dat door de gebeurtenissen in Wallonië dit jaar toch iets anders. "We zamelen geld in voor de slachtoffers van de zondvloed en storten dat op de rekening van het Rode Kruis", zegt vrijwilliger Youssef Elidrissi.

Vandaag vieren moslims het jaarlijkse Offerfeest. Samen met het Suikerfeest is dat een van de twee hoogtepunten in het jaar voor moslims. Het Offerfeest wordt ook "Het Grote Feest" genoemd, omdat het in de maand van de bedevaart naar Mekka valt. Met het Offerfeest herdenken moslims dat de  profeet Ibrahim zijn zoon wou offeren in opdracht van Allah. 

Toestemming stad Ronse

Bij de organisatie van het Offerfeest moest wel rekening gehouden worden met de geldende coronaregels. Dat is ook zo in de Grote Moskee in Ronse, want daar gebeurt het offergebed in de openlucht. Op die manier kunnen er 400 mensen aanwezig zijn, in plaats van 200. "Het gaat door op een voetbalveld, daarvoor hebben we de toestemming gekregen van de stad Ronse", vertelt vrijwilliger Youssef Elidrissi.

We kunnen moeilijk een feest hebben en doen alsof er niks aan het hand is 

Vrijwilliger Youssef Elidriss

Bovendien voorziet de Grote Moskee vóór het gebed een moment van solidariteit met de slachtoffers van de wateroverlast. "Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers van de zondvloed in Limburg en Wallonië. We kunnen moeilijk een feest hebben en doen alsof er niks aan de hand is, terwijl die mensen zich daar in een zeer moeilijke situatie bevinden."

De moslimgemeenschap uit Ronse heeft ook besloten om een solidariteitsactie op te richten. "Het is sowieso een dag van vrijgevigheid", klinkt het nog bij Elidrissi. "Voor het gebed gaan we geld inzamelen en dat geld gaan we dan storten op de rekening van het Rode Kruis. Dat hebben we ook laten weten via sociale media en daar zullen we ook vandaag nog eens in verschillende talen voor oproepen."

Meest gelezen