China op ramkoers met VS over megahack: “Amerika is zelf wereldkampioen cyberaanvallen”

De Chinese regering heeft via haar ambassades in Nieuw-Zeeland en Australië scherp gereageerd op de gecoördineerde statements van de westerse wereld, die Peking ervan beschuldigen achter de massale cyberaanvallen van dit voorjaar te zitten.

Waarom is dit belangrijk?

De Verenigde Staten kiezen bewust voor een openlijke confrontatie met China over cybersecurity en hebben de steun van hun westerse bondgenoten rond zich verzameld. De kwestie zet de economische en politieke relaties tussen beide grootmachten op scherp.

Nadat de Britse en Europese overheden dat eerder al deden, kwam ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken met een onverbloemde verklaring over de betrokkenheid van de Chinese overheid bij de cyberaanval van maart, die honderdduizenden organisaties en bedrijven wereldwijd trof.

Volgens Blinken heeft het Chinese ministerie van Staatsveiligheid “een ecosysteem van criminele contracthackers in stand gehouden, die zowel door de staat gesponsorde activiteiten als cybercriminaliteit uitvoeren voor eigen financieel gewin”. De Verenigde Staten klagen drie ambtenaren van het ministerie en een van hun contracthackers formeel aan, wat voor Blinken aantoont dat Amerika cyberaanvallers uit China gaat aanpakken.

“Stop met Koude Oorlog-mentaliteit”

Ook Australië en Nieuw-Zeeland sloten zich aan bij het westers front. China reageerde via zijn ambassades in die twee landen op de westerse beschuldigingen. Peking wijst alle verantwoordelijkheid af en zegt dat “China zelf een slachtoffer is van cybercriminaliteit”.

De Chinese ambassade in Nieuw-Zeeland spreekt van “beschuldigingen zonder bewijzen” en een “Koude Oorlog-mentaliteit”. Die laatste uitdrukking nam de Chinese president Xi begin dit jaar ook al in de mond in een reactie op kritiek uit Washington.

“We dringen er bij Nieuw-Zeeland op aan om de Koude Oorlog-mentaliteit los te laten, een professionele en verantwoordelijke houding aan te nemen bij het omgaan met cyberincidenten, en met anderen samen te werken om de uitdaging gezamenlijk aan te pakken door middel van dialoog en samenwerking, in plaats van politieke kwesties te manipuleren onder het mom van cyberbeveiliging en met modder te gooien naar anderen”, zegt de ambassade in Nieuw-Zeeland.

Het is algemeen bekend dat de VS hun eigen bondgenoten afluisterden

Chinese ambassade in Australië

Via de ambassade in Australië was de reactie nog scherper. Peking beschuldigt daarin Washington zelf van spionage: “China verwerpt resoluut de ongegronde beschuldigingen van de Australische regering over cyberkwesties, waarbij ze de stappen volgen en de retoriek van de VS napraten als een papegaai. Het is algemeen bekend dat de VS betrokken zijn geweest bij gewetenloze, massale en willekeurige afluisteren van vele landen, inclusief hun bondgenoten. Het is de wereldkampioen van kwaadaardige cyberaanvallen.”

(zgb)

Meer