Direct naar artikelinhoud
NieuwsKunst

Ann Demeester verruilt Frans Hals Museum voor Kunsthaus Zürich

Ann DeMeester.Beeld filmbeeld

Directeur Ann Demeester vertrekt bij het Frans Hals Museum in Haarlem. Onze landgenote gaat aan de slag als directeur van het Kunsthaus Zürich in Zwitserland. Demeester (1975) begon in 2014 bij het Frans Hals Museum en stopt op 1 februari volgend jaar. Op 1 januari 2023 treedt ze officieel in dienst in Zürich.

en

Demeester neemt in 2023 de leiding van het Kunsthaus Zürich over van Christoph Becker, die het instituut na 23 jaar zal verlaten. Volgens het Kunsthaus haalde de Belgische het van veertig andere kandidaten voor een selectiecomité bestaande uit Kunsthaus-bestuursleden en andere deskundigen.

Momenteel drukt ze haar stempel nog in Nederland. Demeester heeft de afgelopen jaren een grootschalige koerswijziging doorgevoerd in het Frans Hals Museum. Zo zorgde ze voor een professionalisering van het team en zette ze fondsenwerving op, waardoor het museum nu voor het eerst een kring van particuliere donateurs heeft, zegt Frans Corpeleijn, voorzitter van de raad van toezicht. Daardoor verdubbelden de eigen inkomsten. Volgens hem is Demeester er ondanks een “gigantische bezuiniging” vanuit de gemeente Haarlem “samen met haar team in geslaagd een museum met een rijk tentoonstellings- en educatief programma en een goede relatie met de stad uit te bouwen”.

Ann Demeester zegt met trots terug te kijken “op veel prikkelende tentoonstellingen, markante aankopen en een hernieuwde collectiepresentatie”. “Het was een genoegen om met het team te werken aan de lancering van het ‘transhistorische’ museum waarin kunst uit verschillende tijdperken met elkaar in gesprek gaat.”

Het is nog niet bekend wie Demeester opvolgt in Haarlem.