Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

‘We kunnen ons geen crisis veroorloven’: PS-voorzitter Magnette over politieke spanning rond hongerstakers

Vicepremier Pierre-Yves Dermagne (l) en PS-voorzitter Paul Magnette.Beeld BELGA

‘Ik denk niet dat er een crisis binnen de regering is.’ Dat heeft PS-voorzitter Paul Magnette dinsdag verklaard op de RTBF-radio, daags nadat zijn partij ermee had gedreigd de regering te verlaten als er één hongerstaker zou overlijden. Volgens de socialistische voorzitter is het dossier de afgelopen uren geëvolueerd.

en

Zijn partij wil er alles aan doen om een oplossing te vinden en heeft meer dan eens voorstellen op tafel gelegd binnen de regering, aldus Magnette. Hij merkt daarbij op dat staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) voor het eerst een bemiddelaar heeft aangesteld en aanvaard heeft met de verenigingen te praten. “We vragen aan de slag te gaan met alle mogelijke wettelijke middelen. Wij vragen geen massale regularisatie”, aldus de PS-voorzitter.

Lees ook

Hongerstakers brengen Vivaldi op rand van implosie: gezant moet regeringsval afwenden

Niet alleen de PS, maar ook Ecolo had maandag gedreigd de regering te verlaten. Dinsdag klonk het wat minder fors. “We kunnen ons geen nieuwe crisis veroorloven. De zaken zijn gecommuniceerd aan de premier en dat had zo moeten blijven”, aldus covoorzitter Jean-Marc Nollet. Daarmee doelt hij op het lek naar Le Soir over het dreigement van de PS. 

‘Hoopvolle signalen’

Voor Groen zijn ontslagen niet aan de orde, zo benadrukte Kamerfractieleider Wouter De Vriendt (Groen) in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Hij ziet “hoopvolle signalen”, zoals de aanstelling van Dirk Van den Bulck als bemiddelaar aangeduid. Eerder werd ook een neutrale zone ingesteld waar de mensen zonder papieren terechtkunnen.

Maar voor De Vriendt is er nog meer nodig. Hij kijkt daarvoor naar samenwerking met de ngo’s en bijstand van advocaten in die neutrale zone. Ook moeten de hongerstakers die er medisch slecht aan toe zijn, de tijd krijgen weer op krachten te komen.

‘Kostbare tijd verloren’

Zijn partij riep afgelopen weekend premier Alexander De Croo op het dossier in handen te nemen. Volgens De Vriendt heeft Groen wekenlang achter de schermen gewerkt, maar kwam er geen beweging en werd daarom de druk opgevoerd. “Onze reflex is puur humanitair”, luidt het. Hij is blij met de stappen die gezet zijn, maar die hadden volgens De Vriendt vroeger moeten komen. “Er is kostbare tijd verloren.”

CD&V-voorzitter Coens gelooft dat zijn partijgenoot en staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) van bij het begin de juiste weg heeft bewandeld, door te onderstrepen dat van een collectieve regularisatie geen sprake kan zijn, maar ook steeds de dialoog aan te gaan. Die aanpak is nu versterkt met de neutrale zone en de speciale gezant. Het is volgens Coens nu van belang dat de hele regering zegt dat dit het juiste spoor is.

Zoals bekend dreigden PS en Ecolo er gisteren mee de regering te verlaten indien één hongerstaker het leven zou laten. “Een regering doen vallen is absoluut geen goed idee”, aldus Coens. Hij verwijst daarbij naar het werk dat op de plank ligt, met de aanpak van de gevolgen van de watersnood en de economische relance.

De hongerstaking van de ongeveer 400 sans-papiers in de Begijnhofkerk in Brussel is inmiddels bezig sinds 23 mei.