Watersnood en corona werpen schaduw over nationale feestdag, primeurs voor prinses Elisabeth en prinses Delphine 

Net als vorig jaar zullen de feestelijkheden van de nationale feestdag door corona niet doorgaan zoals andere jaren, maar door de watersnood van vorige week zal deze dag nog ingetogener zijn. Nog opvallend: kroonprinses Elisabeth loopt mee in het militair defilé én prinses Delphine zal voor de eerste keer te zien zijn.

De viering van de nationale feestdag wordt uitgezonden op Eén en VRT NWS na "Het Journaal" van 13 uur.

We zijn vandaag toe aan de 140e editie van de nationale feestdag. Een dag die normaal gezien gepaard gaat met feest, vuurwerk en publiek. Net als vorig jaar steekt het coronavirus stokken in de wielen, maar ook de watersnood, met alle gevolgen van dien, werpt een schaduw over deze dag.

41 jaar nadat toenmalig kroonprins Filip zijn vader Albert heeft gegroet op de Nationale Feestdag, zal kroonprinses Elisabeth hetzelfde doen, maar dan bij de inmiddels koning geworden Filip. Bekijk hieronder wat we vandaag zoal mogen verwachten.

Videospeler inladen...

Deze nationale feestdag zal er dus om verschillende redenen anders uitzien dan andere jaren. Dat er door corona geen vuurwerk, feest en publiek langs het parcours van het militaire defilé zouden zijn, wisten we al langer. Maar uit respect voor de slachtoffers van de watersnood van vorige week is het programma nog eens herbekeken.

Hulde aan de helden

Zo vindt het militair defilé in tegenstelling tot vorig jaar wel plaats, maar zal het een stuk soberder en korter zijn dan gepland: 26 minuten in de plaats van 40 minuten. Dat komt doordat een deel van de mensen en het materiaal van de hulpdiensten en Defensie op dit moment wordt ingezet in het rampgebied. Zo valt bijvoorbeeld ook een dynamische demonstratie van helikopters boven het paleis weg.

Een preludeconcert in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel is ook afgelast. Gisteren ging het Bal National op het Vossenplein in Brussel, dat traditioneel plaatsvindt aan de vooravond van de nationale feestdag, niet door.

Het thema van vandaag blijft in teken staan van de helden van ons land, maar terwijl dat initieel sloeg op de helden van de coronacrisis, worden nu ook de personen geëerd die zich al dagen inzetten in de gebieden die getroffen zijn door de watersnood. 

Twee prinsessen

Daarnaast zijn er nog twee dingen die vandaag opvallen. Het zal voor de eerste, en mogelijke enige keer zijn dat kroonprinses Elisabeth mee zal defileren. Ze loopt als cadet van de Koninklijke Militaire School mee, waar ze het voorbije jaar een opleiding volgde.

En het zal meteen ook de eerste keer zijn dat er een nieuw volwassen lid van de koninklijke familie bij zal zijn: Prinses Delphine en haar man. Vorig jaar deze tijd heette Delphine nog Boël met haar achternaam, maar eind vorig jaar werd dat na een rechtszaak dan toch van Saksen Coburg. De plooien lijken hierbij dus glad gestreken.

Meest gelezen