Direct naar artikelinhoud
UpdateFestival

Pukkelpop legt opbouw en ticketverkoop stil door ‘onverwachte wijzigingen Overlegcomité’

Pukkelpop legt opbouw en ticketverkoop stil door ‘onverwachte wijzigingen Overlegcomité’
Beeld © Eric de Mildt

De beslissingen van het vorige overlegcomité zitten de organisatie van Pukkelpop dwars. De voorbereidingen zijn twee dagen stilgelegd. Ook de ticketverkoop is offline gehaald.

De reden voor het stilleggen heeft te maken met de beslissingen van het vorige overlegcomité, zo laat de organisatie weten op sociale media. Daar werd beslist dat bezoekers van grote evenementen een covid safe ticket moeten voorleggen. Wie (nog) niet gevaccineerd is, moet een negatieve PCR-test kunnen voorleggen die maximaal 48 uur oud is. Eerder was er nog sprake van 72 uur. Dat maakt het moeilijk om het meerdaags evenement te organiseren.

“De onverwachte wijzigingen, aangekondigd na het overlegcomité van afgelopen maandag, hebben grote gevolgen voor de verdere organisatie van Pukkelpop”, zegt Frederik Luyten, de woordvoerder van Pukkelpop. “De festivalorganisatie vraagt de federale overheid nu dringend om opheldering. In afwachting hiervan worden de werkzaamheden op het terrein voorlopig opgeschort. Pukkelpop vertrouwt erop dat op korte termijn deze duidelijkheid zal verschaft worden.”

Vandenbroucke: ‘Testen kan op terrein’

Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke is Pukkelpop sinds dinsdagavond op de hoogte van de precieze afspraken over de organisatie van evenementen en de werking van het covid safe ticket. “Het klopt dat het Overlegcomité heeft beslist de geldigheid van de PCR-test voor het covid safe ticket terug te brengen naar twee dagen”, klinkt het. Daarnaast is er volgens de minister wel de mogelijkheid om te werken met antigeentesten die 24 uur geldig zijn. 

Blijf je langer dan die periode op het festival, dan moet je op het terrein opnieuw getest worden, verduidelijkt Vandenbroucke bij Radio 1. “De festivalorganisatie van Pukkelpop heeft ons van in het begin laten weten dat het mogelijk zal zijn om te testen op het terrein”, aldus de minister. “Als Pukkelpop nu zegt dat het niet aan die voorwaarden kan voldoen, zal het festival niet kunnen doorgaan.”

Voor Steven Vandeput (N-VA), burgemeester van Hasselt, kan het festival nog steeds doorgaan. “We zijn altijd bereid om het festival te laten doorgaan, als dat kan binnen het wettelijk kader”, zegt hij. “Maar wel alleen als dat wettelijk kader gerespecteerd kan worden. Ik begrijp dat de organisator de voorbereidingen heeft stilgelegd omdat er vragen zijn over de beslissingen van het vorige overlegcomité. Ik stel me dezelfde vragen.”  

Een archiefbeeld van bij de opstart van de opbouw midden juli.Beeld Mine Dalemans