© Kristof Vadino

Brussel kleurt rood op Europese coronakaart, en dat is mogelijk ook slecht nieuws voor de rest van België

Op de Europese coronakaart kleurt ons land komende maandag oranje en Brussel zelfs rood. Grote veranderingen zal dat vermoedelijk niet teweegbrengen voor inwoners van de hoofdstad en voor de rest van het land, al blijft het afwachten wat de andere landen doen.

gjs

Nieuwe coronakaart: Brussel rood, delen van Nederland donkerrood en in Frankrijk amper nog groen

Nu het Brussels Hoofdstedelijk Gewest rood kleurt op de Europese coronakaart van het ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control, nvdr) wordt het voor de Brusselaars en de rest van het land vooral afwachten wat andere landen gaan doen, zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. “De meeste landen houden rekening met het land van herkomst en niet de stad van herkomst.”

Andere regels

Met andere woorden: het risico bestaat dat andere landen België nu helemaal als rode zone gaan zien en we dus met strengere regels zullen zitten om andere landen te bezoeken. Maar voor alle duidelijkheid: daar zullen we in de komende dagen pas duidelijkheid over krijgen. “Maar het zou me eerlijk gezegd verbazen als ze een andere regeling zouden hebben voor iemand uit Brussel dan iemand uit de Brusselse Rand”, zegt Van Gucht nog.

Bij Buitenlandse Zaken hebben ze daar nog geen zicht op. “Het zal afhangen zijn wat andere landen doen. We weten niet hoe ze deze situatie gaan bekijken, elk land heeft zijn eigen regels en het is niet te voorspellen.”

Hoofdstad

Ons land is een uitzondering, zegt Van Gucht. “Want je vindt weinig landen waar de hoofdstad een eigen regio is. Terwijl veel hoofdsteden rood zouden kleuren als ze aparte regio’s zouden zijn. Pakweg Amsterdam of Rotterdam zouden ook rood zijn.”

Zit je als Brusselaar met zorgen over of je nu nog wel overal naartoe kan zonder in quarantaine te gaan, heeft Van Gucht nog deze raad: laat je vaccineren. “Dan gelden minder restricties en maakt het minder uit uit welke regio je komt.”

In eigen land

In eigen land komen er geen veranderingen door het feit dat Brussel rood kleurt. Het is niet denkbaar dat Vlamingen die in Brussel werken de stad plots niet meer binnen zullen mogen. “Daar gaan we niet mee beginnen”, klinkt het op het kabinet van Frank Vandenbroucke, federaal minister van Volksgezondheid.

“Wij hanteren in ons land een eigen systeem om de coronasituatie in kaart te brengen en werken niet met kleurcodes maar met alarmniveaus”, zegt Van Gucht. “Die alarmniveaus gaan van één tot vijf, en Brussel is de enige stad of gemeente met alarmniveau drie. Dat betekent dat we de lokale autoriteiten aanraden om een tandje bij te steken om het stijgende aantal besmettingen terug te dringen en de ziekenhuissituatie te verbeteren. Dat zal dus nodig zijn.”

Wat het feit dat Brussel rood kleurt wel kan veranderen, is dat toeristen minder geneigd zullen zijn naar de hoofdstad af te zakken. “Buitenlandse reizigers die naar Brussel komen, zullen bij terugkeer naar hun land dan strengere maatregelen te maken krijgen in hun thuisland”, klinkt het bij Volksgezondheid. “Dus dat kan wel een impact hebben op het toerisme.” Voor de stad die al zo zwaar getroffen is door de coronacrisis, zou dat erg slecht nieuws zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER