Radio 2

Gent onderzoekt of politie aan etnisch profileren doet: "Sommige inwoners voelen zich geviseerd"

De stad Gent laat onderzoeken hoe professioneel de politie is bij identiteitscontroles. De stad wil weten of agenten aan zogenaamde etnische profilering doen. Dat betekent dat ze vaker bepaalde mensen zou controleren omdat ze bijvoorbeeld een donkere huidskleur hebben. 

Burgers met een migratieachtergrond ervaren soms dat ze meer en anders worden gecontroleerd. De stad wil dat nu op een objectieve manier gaan onderzoeken en doet een beroep op de Gentse en de Brusselse universiteit. Twee criminologen gaan samen met hun team onderzoeken wat de Gentenaars met een migratieachtergrond ervaren en ze gaan ook met de politie mee op stap om te zien hoe dergelijke controles verlopen

Vertrouwen tussen de burger en de politie is belangrijk

schepen Astrid De Bruycker (Vooruit)

Mumin Kokur uit de wijk Brugse Poort was een van de bewoners die het probleem signaleerde. "We hebben dit meer dan een jaar geleden aangekaart", zegt hij. "En ik ben blij dat er toen toch wat reactie kwam van de stad Gent en nu ook van de politie. Ze nemen onze getuigenissen serieus en dat vinden wij al heel positief."

De stad Gent had eerder al aangekondigd dat er meer overleg zou komen. Volgens schepen Astrid De Bruycker (Vooruit) is het belangrijk dat er vertrouwen is bij beide partijen. "We hebben elkaar nodig", zegt ze. "We mogen niet wegkijken als inwoners de indruk krijgen dat er extra of anders gecontroleerd wordt naar groepen met een migratieachtergrond. Controles zijn nodig voor de veiligheid, maar er mag geen gevoel ontstaan van onrechtvaardigheid". Twee onderzoekers gaan in Gent nu onderzoeken hoe er wordt gecontroleerd om daarna conclusies te trekken. 

Wetenschappelijk onderzoek

"We gaan de situatie op een wetenschappelijke, objectieve manier laten onderzoeken", zegt de schepen nog."De onderzoekers gaan eerst na in welke mate onze politiemensen het kader kennen waarin ze moeten werken. Ze gaan ook mee op pad met de politie om te kijken hoe het werkveld is en er komen gesprekken met inwoners met een migratieachtergrond. Het onderzoek is ook besproken met de politie zelf. Nu komt het erop aan om op zo'n goed mogelijke manier met elkaar samen te werken." 

Meest gelezen