Themabeeld ©  Belga

KMI waarschuwt: zaterdag code oranje in Antwerpen voor felle onweersbuien, noodnummer 1722 geactiveerd

Het KMI voorspelt plaatselijke, felle onweersbuien met veel neerslag op korte tijd, hagel en windstoten van zaterdagmiddag tot zaterdagnacht. Daarom heeft het KMI code oranje voor onweer afgekondigd in het oosten van het land, in West-Vlaanderen geldt dan code geel. De FOD Binnenlandse Zaken activeert tijdelijk het nummer 1722.

jvh
Bron: BELGA

Het KMI benadrukt dat de cellen met de zwaarste neerslagintensiteit zich zullen voordoen in kleinere gebieden en minder lang zullen duren dan vorige week. Toch is plaatselijke wateroverlast waarschijnlijk.

In de hoofdstad en in de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen, Luik, Namen, Henegouwen, Luxemburg en Waals-Brabant is code oranje afgekondigd: daar zullen de zwaarste buien plaatsvinden. In West-Vlaanderen kunnen zich plaatselijk felle onweders voordoen: voor die provincie heeft het KMI code geel afgekondigd. De waarschuwing geldt van 14 uur zaterdagmiddag tot 3 uur ‘s nachts.

Nummer 1722 geactiveerd

De FOD Binnenlandse Zaken activeert tijdelijk het nummer 1722. Voor storm- en waterschade waarvoor je bijstand van de brandweer nodig hebt, kan je een aanvraag indienen via het e-loket 1722.be of het nummer 1722 bellen. Het nummer 112 mag je enkel bellen voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn.

Het nummer 1722 wordt preventief geactiveerd wanneer een storm of wateroverlast wordt aangekondigd. Het feit dat het nummer wordt geactiveerd, zegt niets over de ernst van de waarschuwing en de omvang van de eventuele schade.

 ©  KMI

Minister Demir: “Waakzaamheid blijft nodig”

Ook Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) riep eerder op de dag al op om “waakzaam” te blijven. De Vlaamse Milieumaatschappij heeft wachtbekkens leeggemaakt, en er is in principe voldoende capaciteit om de voorspelde en niet al te grote neerslaghoeveelheden op te vangen. Maar lokale overlast is niet helemaal uitgesloten.

Het meest risicovolle gebied bevindt zich volgens Demir langs de bevaarbare Demer afwaarts Diest. Op het traject tussen Diest en Aarschot neemt de Vlaamse Waterweg in nauwe samenwerking met de VMM en de betrokken gemeentes verschillende noodmaatregelen om de druk op de Demerdijken te verlagen en indien nodig de broekgebieden langs de Demer aan te spreken voor bijkomende berging van overstromingswater.

En ook de Waalse Directie van de Waterwegen roept op tot waakzaamheid dit weekend vanwege de voorspelde neerslag. “Een verstoring van de normale afvloeiing van regenwater en verzadiging van drainagenetwerken kunnen optreden, zelfs op ongewone plaatsen”, klinkt het. Ook voor de grotere waterwegen geldt dat lokale overstromingen mogelijk zijn. De hoeveelheid neerslag die door het KMI voorspeld wordt, is echter niet voldoende om grote overstromingen te veroorzaken, klinkt het nog.

LEES OOK: Waarom het KMI niet over “overstromingen” sprak en de “kolossale fout” met de stuwdam

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER