Virologen over afgelasting Pukkelpop:

Het is beslist: ook dit jaar weer geen Pukkelpop. Struikelsteen zijn de bijkomende coronatests die de organisatie zou moeten doen: 21.000 in plaats van 7.000. Een gevolg van de kortere geldigheidsperiode van de tests. “De overheid kortte die periode in op eigen initiatief. Daarover is aan de Groep van Experts voor Managementstrategie van COVID-19 (GEMS) geen advies gevraagd. Wat niet betekent dat wij er niet akkoord mee zijn”, zegt Marc Van Ranst.

Paul Demeyer

‘’Nee, we jubelen niet. Je kan niet tevreden zijn dat Pukkelpop niet doorgaat. Opnieuw niet doorgaat. Daarom is het een te harde klap voor al die jongeren die hiernaar uitkeken, voor de mensen van de organisatie en voor de lokale bedrijfjes die hun graantje meepikken”, zegt viroloog Marc Van Ranst.

Marc Van Ranst. ©  Kris Van Exel

“Anderzijds blijft wel dat virologen al altijd heel sceptisch waren over de organisatie van zo’n groot evenement binnen een coronacontext”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Wij hebben ons altijd afgevraagd of het eigenlijk wel mogelijk zou zijn zo’n grote groep mensen - 60.000 - te controleren bij bijvoorbeeld het binnenkomen. Hoe zouden ze dat al hebben gedaan: de Covid Safe Tickets controleren en kijken of die wel kloppen met de identiteitskaarten. Pukkelpop heeft ons altijd een logistiek haast onmogelijke zaak geleken.”

LEES OOK. Organisatie gooit de handdoek, geen Pukkelpop in 2021: “Onmogelijk te organiseren in veilige omstandigheden”

Ook collega Erika Vlieghe sluit zich hierbij aan: “De afgelasting is een beslissing van de organisatie zelf. Het is niet aan ons om daar nu veel commentaar op te geven. Het klopt wel dat wij ons altijd vragen hebben gesteld bij de mogelijkheid om zo’n grootschalig evenement veilig te organiseren.”

Erika Vlieghe ©  ISOPIX

De hoofdreden waarom Pukkelpop toch niet doorgaat, zijn de nieuwe regels voor mondmaskerloze outdoor-activiteiten met meer dan 1.500 personen. Daarvoor moet je ofwel een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen dat toont dat je volledige gevaccineerd bent of hersteld ben van corona. Ofwel een negatieve PCR-test of een negatieve antigeentest. Op die laatste twee is het fout gelopen. Eerst was gezegd dat de PCR-test 72 uur oud mocht zijn en de antigeentest 48 uur. Pukkelpop duurt vier dagen of 96 uur. Sommige bezoekers blijven zo lang. De organisatie had al uitgerekend dat ze dan ongeveer 7.000 tests zouden moeten laten uitvoeren. Dat was haalbaar. Maar nu schroefde de overheid de geldigheidsperiode van de tests terug naar 48 uur (PCR) en 24 uur (antigeen). Dat betekent voor Pukkelpop plots 20.000 tests en dat is niet haalbaar.

Geen eis van virologen

Marc Van Ranst wil hier meteen duidelijkheid scheppen: “Die kortere geldigheidsperiode is er niet gekomen op vraag of advies van de virologen. Wat niet betekent dat we daar niet achter staan. Ik denk dat onze overheid bang geworden is door wat in Nederland gebeurt. Daar hebben ze het nachtleven opengegooid en zien ze de besmettingen met de zeer besmettelijke deltavariant onder de jongeren stijgen. Ook het afgelopen EK-voetbal heeft geleerd dat veel mensen samenbrengen toch leidt tot meer besmettingen. Zelfs al was voordien getest. Helaas is een testsysteem niet sluitend want het virus heeft een incubatietijd nodig eer het tot een positieve test leidt.”

Virologe Erika Vlieghe sluit zich opnieuw aan: “Een kortere geldigheidsperiode van de coronatests op Pukkelpop was niet onze beslissing. Maar zo’n test is inderdaad slechts een momentopname en geen sluitende garantie dat je niet besmet bent.”

Volgend jaar

Is er volgend jaar Pukkelpop? Marc Van Ranst zegt direct: Ja. “Dan zijn ook de jongeren, hét Pukkelpop-publiek, gevaccineerd. Indien Pukkelpop een winterfestival was dan ging het ongetwijfeld wel door. Maar Pukkelpop is een zomerfestival, het komt eigenlijk te vroeg. Nogmaals: ik vind dit ook erg voor de jeugd. Eén keer hun festival afgelasten, dat begrepen ze vorig jaar wel. Dit jaar de tweede afgelasting is al veel moeilijker uit te leggen. Een derde afgelasting krijgt niemand nog uitgelegd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer