Copyright 2021. The Associated Press. All rights reserved.

Jeff Bezos en Richard Branson zijn nog geen "astronaut"

Ook na hun eerste succesvolle ruimtevlucht mogen miljardairs Jeff Bezos en Richard Branson en hun passagiers zich nog geen astronaut noemen. De FAA, de Amerikaanse luchtvaartautoriteit heeft de regels verstrengd. 

Sinds 2004 reikt de Amerikaanse Luchtvaartautoriteit zogenaamde "wings" uit aan commerciële astronauten. Iedereen die een trainingsprogramma heeft doorlopen en meer dan 80 kilometer boven het oppervlak van de aarde heeft gevlogen in een commercieel ruimtetuig komt in aanmerking voor het begeerde speldje. 

Met het Wings-programma wil de FAA de commerciële ruimtevaart stimuleren en de veiligheid bevorderen. Ze zijn de tegenhanger van de vleugelspeldjes die de NASA en het Amerikaanse ministerie van defensie uitreiken aan hun astronauten en piloten. 

Bekijk hieronder de recente lancering in de ruimte van Jeff Bezos en zijn crew:

Videospeler inladen...

Zeg nooit zomaar astronaut...

Volgens de oorpronkelijke regels van de FAA zouden zowel Richard Branson als Jeff Bezos na hun vluchten in respectievelijk SpaceShipTwo en de New Shepard in aanmerking komen voor het astronautenspeldje. Maar op de dag dat Amazon-stichter Jeff Bezos naar de ruimte vertrok, heeft het FAA de regels veranderd.  

Zo eist de luchtvaartautoriteit voortaan dat toekomstige astronauten ook een bijdrage leveren aan "de veiligheid van toekomstige ruimtevluchten". Ze moeten zich dus tijdens de vlucht bezighouden met "activiteiten die essentieel zijn voor de openbare veiligheid." 

Autonome raket

Voorlopig is het onduidelijk of miljardairs Branson en Bezos en hun passagiers zich volgens de nieuwe regels astronaut mogen noemen. De vlucht van Branson was wel degelijk een veiligheidstest voor er volgend jaar andere passagiers worden toegelaten. 

Maar in het geval van Bezos bestaat er meer twijfel. Voor het vertrek zei een topman van Blue Origin dat de crew bijzonder weinig te doen had tijdens de vlucht omdat het om een autonome capsule ging die vanaf de grond wordt bestuurd. 

Wally Funk

De gewijzigde regels zijn vooral tragisch voor Wally Funk. Deze ex-pilote en eerste vrouwelijke vlieginstructeur was een van de passagiers aan boord van Bezos' ruimtecapsule. Op 82-jarige leeftijd hoopte ze alsnog haar astronautendroom te realiseren. Tijdens de jaren 60 kon ze als vrouw niet deelnemen aan het NASA-ruimteprogramma.   

De beslissing over wie de "wings" krijgt opgespeld ligt bij de FAA. Zowel Bezos als Branson lieten zich na hun eerste ruimtevlucht alvast vleugels opspelden door ex-NASA astronauten, maar die vleugels werden vervaardigd door hun eigen bedrijf.

"Astronaut" Jeff Bezos laat zich vleugels opspelden na zijn eerste succesvolle ruimtevlucht, Wally Funk dept haar tranen.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen