OVERZICHT - Weer waterellende na onweersbuien: veel schade in Namen en Dinant

Zware onweersbuien hebben alweer lelijk huisgehouden in delen van ons land. Vooral de regio Namen-Dinant kreeg bijzonder veel water te slikken. Maar ook in Waals-Brabant en de provincie Antwerpen veroorzaakten wolkbreuken waterellende. De schade is - opnieuw - groot, maar voorlopig is er geen melding gemaakt van slachtoffers

De provincie Namen kreeg het gisteravond zwaar te verduren. In Dinant veranderden straten in kolkende rivieren en werden tientallen auto's meegesleurd. Zelfs het asfalt kwam los en werd meegesleurd. 100 tot 150 huizen liepen onder water. Ook in Bouvignes, niet ver van Dinant, stonden de straten blank.

Videospeler inladen...

Volgens professor hydrologie Patrick Willems (KU Leuven) viel in Dinant op 1 uur tijd 50 tot 70 mm neerslag (dat is 50 tot 70 liter per vierkante meter. Hij noemt dat "zeer uitzonderlijk": "Voorkomingskans van minder dan 1 keer op 100 jaar per locatie in centrum België volgens historisch klimaat."

De grootste schade in Dinant, zo blijkt vanochtend, concentreert zich aan een overweg, die volledig verwoest lijkt.

Videospeler inladen...

In de stad Namen kwamen rond 23 uur ook heel wat straten blank te staan. In de buurt van het casino stortte een muur in als gevolg van een kleine aardverschuiving. Heel wat woningen in Namen hebben waterschade opgelopen, maar de brandweerdiensten hadden gisteravond onvoldoende pompen ter beschikking om iedereen snel te kunnen helpen.

De kracht van het water was dusdanig, dat heel wat wagens meegesleurd werden en kasseien en asfaltplaten wegspoelden. De overstromingen zorgden ook voor gaslekken, branden, lekkage van stookolie en voor grote schade aan de wegen.

"Het is net zoals vorige week. Dit keer is het de volledige linkeroever van de Maas die getroffen is. We richten ons op het redden van mensen en de stabiliteit van woningen. Evacuaties zijn soms nodig uit veiligheidsoverwegingen", zo meldde de brandweer van Namen.

Burgemeester Maxime Prévot laat weten dat de situatie in Namen "erger" is dan bij het noodweer van vorige week, met meerdere wijken die nu blank staan. "Er is ook waterschade aan het ziekenhuis en in rusthuizen, maar tot dusver hebben we geen weet van doden of gewonden."

Intussen is het opruimen al volop aan de gang in Namen:

Videospeler inladen...

In deelgemeente Vedrin moest ook een woonzorgcentrum ontruimd worden, omdat geïnfiltreerd water daar voor problemen met de elektriciteit heeft gezorgd. De bewoners zijn ondergebracht bij familie of overgeplaatst naar andere woonzorgcentra in de buurt.

Het is net zoals vorige week. Dit keer is het de volledige linkeroever van de Maas die getroffen is

De brandweer van Namen

Ook in de gemeente Anhée, tussen Namen en Dinant, stonden straten onder water. En ook verschillende deelgemeenten van Anhée - Sosoye, Bioul, Maredret, Annevoie en Denée - kampten met wateroverlast. Volgens lokale politici stond in het laagste deel van het dorpje Bioul het water in meerdere huizen een meter hoog. 

Er zijn ook weer enkele jeugdkampen opgedoekt omdat hun tenten onder water liepen. Nergens is tot dusver melding gemaakt van slachtoffers.

Videospeler inladen...

Modderstromen

Delen van Waals-Brabant zijn getroffen door modderstromen. Vooral Chaumont-Gistoux, Walhain en Waver kregen te kampen met hevige regenval. In sommige straten van Walhain bereikte de modder een hoogte van anderhalve meter.

Ook in de provincie Antwerpen zorgden hevige onweersbuien voor wateroverlast.  In Pulle bij Zandhoven kwam de Grensstraat onder water te staan, in Nijlen kreeg de brandweer tal van oproepen over ondergelopen straten en kelders en ook in Lier kwamen straten blank te staan, vooral in de wijk Lisp.

Ook in de stad Antwerpen gingen de hemelsluizen open. De brandweer kreeg meer dan honderd oproepen, veelal uit het district Deurne. In de Kruidenlaan in het district Ekeren sloeg de bliksem in op een woning. Niemand raakte daarbij gewond.

Videospeler inladen...

De provincie Luik die vorige week met zware overstromingen te kampen kreeg, is deze keer gespaard gebleven. 

Meest gelezen