AFP or licensors

Liveblog - Kampen in provincie Namen mogen doorgaan mits toestemming van burgemeester, ook  overstromingen in Londen

Jeugdbewegingen die op tentenkamp zijn in de provincie Namen moeten toestemming vragen aan burgemeesters en brandweer of het kamp nog mag doorgaan. Scouts en Gidsen Vlaanderen verwacht niet dat er veel kampen zullen worden geannuleerd. Ook Londen is getroffen tot zware onweersbuien met overstromingen tot gevolg. Volg hier het laatste nieuws over de wateroverlast. 

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je het meest recente nieuws. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

BEKIJK: Station in Londense wijk stroomt helemaal onder

Op beelden op Twitter is te zien hoe de inkomhal van het station Pudding Mill Lane, in de Londense wijk Stratford, volledig overstroomd wordt. Ook verschillende andere (metro)stations in Londen zouden zijn gesloten door het slechte weer en verschillende straten en tunnels zijn ondergelopen. Getuigen spreken over 30 tot 45 centimeter water in sommige straten. De brandweer kreeg al meer dan 300 oproepen binnen.

De Britse weerdiensten hebben in Londen code oranje uitgeroepen tot vanavond en waarschuwen voor lokaal 75 tot 100 liter neerslag per vierkante meter. Ook morgen wordt nog onweer verwacht in het zuiden van het land. 

Videospeler inladen...
AFP or licensors

Tentenkampen in de provincie Namen moeten toestemming vragen om te mogen doorgaan

Na het noodweer van gisteravond moeten alle tentenkampen van jeugdbewegingen verplicht stilgelegd worden, tenzij er toestemming is van de lokale besturen en brandweer. Dat staat in een politiebesluit dat de provinciegouverneur heeft uitgevaardigd. 

Jeugdbewegingen die momenteel op kamp zijn in de provincie Namen en in tenten overnachten moeten dus verplicht contact opnemen met het lokaal bestuur. 

"Bedoeling is niet dat alle kampen nu meteen worden stopgezet, maar om een risico-analyse te maken van het terrein en de omgeving, zegt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. "Zijn het terrein en de omgeving veilig, dan kan het kamp gewoon doorgaan. Tot nog toe hebben we van geen enkele kampplaats bericht gekregen dat ze meteen moeten opkramen. We verwachten dus niet dat er nu massaal veel kampen zullen moeten worden stopgezet." 

Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft momenteel 62 kampen in de provincie Namen. Daarvan zijn er gisteren wel twee geëvacueerd door het noodweer.

Ook voor het opzetten van nieuwe kampen is een positief advies van de brandweer en het akkoord van de burgemeester nodig, zelfs als er al een toelating was.

Ook in Londen overstroming door zware regenval

Zwaar onweer in het zuidoosten van Engeland heeft in de late namiddag geleid tot overstromingen tot in de straten van Londen.

In het zuiden van stad, bij het station Queens Town Road, heeft de politie een straat moeten afsluiten vanwege de wateroverlast. De brandweer van Londen heeft op Twitter laten weten dat er al 300 oproepen binnengelopen zijn over overstromingen in het zuiden van de hoofdstad.

De Britse weerdiensten hebben in Londen code oranje uitgeroepen tot vanavond, maar er wordt nog tot morgen onweer verwacht in het zuiden van het land.

AFP or licensors

Solidariteitsactie voor slachtoffers watersnoodramp aan station Brussel-Centraal

Op het Europakruispunt, het plein voor het station Brussel-Centraal, zijn vanmiddag zeker zestig mensen bijeengekomen om hun steun te betuigen aan de slachtoffers van de overstromingen van vorige week in ons land. De actie ging uit van Rise for Climate Belgium, die de link legt met de klimaatopwarming.

De manifestanten hebben onder meer woorden van steun achtergelaten op de muren van het station, gericht aan de slachtoffers en nabestaanden van de watersnoodramp die vooral het zuiden van het land vorige week erg zwaar trof. 

Daarnaast eisten de aanwezigen ook dringend maatregelen tegen de klimaatopwarming, om een halt toe te roepen aan de extreme weerfenomen die steeds vaker voorkomen. De overstromingen van vorige week werden veroorzaakt door ongezien zware regenval, die op sommige plaatsen maar één keer in de honderd jaar voorvalt. Zo vraagt Rise for Climate Belgium onder meer om meer bomen te planten en pleit de organisatie voor een financiële transactietaks.

De deelnemers vroegen ook betere beschermingsmaatregelen voor het Amazonewoud en meer ambitie in de Europese klimaatplannen. De bijeenkomst werd rond 17 uur afgesloten met een minuut stilte.  

VRT NWS-Journalist Bart Cortoos in Namen: "Schade groot, maar solidariteit enorm"

In Namen is vandaag de hele dag gekuist en puin geruimd na de wateroverlast gisteren. Onze journalist Bart Cortoos maakt de balans op: "In vergelijking met wat we vorige week gezien hebben in de provincie Luik valt het in Namen nog mee. Maar ook hier is de schade toch wel heel groot. Honderden huizen hebben waterschade opgelopen, hele containers belanden in containers. Gelukkig is er zover bekend nog geen dodelijk slachtoffer gevallen."

Heel wat inwoners uit de regio rond Namen wachten nu bang op mogelijk opnieuw felle buien vanavond.

Herbekijk het volledige gesprek met onze journalist ter plaatse uit Het Journaal van 19 uur:

Videospeler inladen...

Wolkbreuk boven de Noordzee in Westende

Treinverkeer Gembloers-Namen en Pepinster-Welkenraedt kan morgen hernemen

Vanaf morgenvroeg kunnen er weer treinen rijden op de lijn tussen Gembloers en Namen en tussen Pepinster en Welkenraedt. Dat zegt een woordvoerder van spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel aan Belga.

Het treinverkeer in grote delen van Wallonië ligt al dagen stil na de zware watersnood van eind vorige week. De verbinding tussen Gembloers en Namen enerzijds en die tussen Pepinster en Welkenraedt is nu echter hersteld, laat Infrabel weten. Vanaf morgenochtend kunnen daar opnieuw treinen rijden. 

Tussen Gembloers en Ottignies rijden nog altijd pendelbussen omdat er nog herstelwerken nodig zijn ter hoogte van Mont-Saint-Guibert. Het treinverkeer zou daar pas vanaf 9 augustus weer hersteld zijn. 

Ook ter hoogte van Dinant is het treinverkeer vanuit en richting Namen nog onderbroken. Daar raakte een spoorwegovergang gisterenavond opnieuw beschadigd door nieuwe zware regenval. Ook daar zou het treinverkeer vanaf 9 augustus kunnen hervatten.  

Op de lijn Ottignies-Leuven zullen de treinen vanaf 2 augustus weer kunnen rijden. Dat geldt ook voor de sporen tussen Luik en Bomal en Luik en Trois Ponts, en tussen Gembloers en Auvelais.

Lichaam van twintiger gevonden in Chaudfontaine

In Chaudfontaine, in de provincie Luik, is gisterenmiddag een levenloos lichaam aangetroffen in de rivier de Vesder. Dat hebben het parket van Luik en burgemeester Daniel Bacquelaine gemeld. Het slachtoffer kon geïdentificeerd worden. Het gaat om een jongeman van ongeveer twintig jaar oud.  

Chaudfontaine is zwaar getroffen door het noodweer dat vorige week de provincie Luik heeft geteisterd. Zes mensen zijn er overleden door de overstromingen.

In Visé is vandaag ook een lichaam van een man uit de Maas gehaald, zo deelde het parket van Luik nog mee. Een forensisch expert kwam ter plaatse en volgens de eerste elementen lijkt het erop dat de man pas recent per ongeluk in de rivier is gevallen en dat zijn overlijden geen gevolg is van de onweders.  

De Cel Vermiste Personen van de federale politie is nog op zoek naar vijf vermisten of potentieel vermisten in het rampgebied. De officiële dodentol staat op 37. Al die slachtoffers konden al geïdentificeerd worden.

  

BEKIJK: Namen pompt en ruimt na wateroverlast gisteren

Op de beelden hieronder is nog eens te zien hoe straten en huizen in de stad Namen gisteren onder water liepen. Vandaag werd er vooral gekuist en water weggepompt.

Videospeler inladen...

Scoutskamp in Zandhoven gisteravond ontruimd

Door de hevige regenval gisterenavond is ook een scoutskamp in Pulle, bij Zandhoven, volledig ontruimd. Het gaat om het kamp van de meisjesscouts Gidsen Edelweiss uit Lokeren. Het kampterrein stond niet helemaal onder water, maar uit voorzorg werden de jongeren wel geëvacueerd.

Lees het volledige artikel:

Luik zet gratis pendelbussen in van getroffen wijken naar het stadscentrum

De stad Luik zet samen met de Waalse openbaarvervoersmaatschappij TEC gratis pendelbussen in tussen het stadscentrum en de wijken die vorige week zwaar getroffen werden door de watersnood.

De bussen zullen vanaf maandagochtend de hele week rijden tussen 8 en 20 uur volgens een drietal lussen, die allemaal eindigen aan het station van Luik-Guillemins. Van daaruit kunnen mensen op een gewone buslijn overstappen of de trein nemen.

Veel inwoners van Luik zijn sinds vorige week aangewezen op het openbaar vervoer omdat hun wagen is weggespoeld of zwaar beschadigd is door de overstromingen van eind vorige week.

Weerman Frank Deboosere: "Vanaf 16 uur kans op felle buien in het westen van het land"

Namen pompt, ruimt en maakt zich op voor nieuwe voorspelde regen

Na de hevige regenval van gisteravond is de stad Namen vandaag volop bezig met de opkuis. De bewoners proberen zich ook zo veel mogelijk voor te bereiden op de voorspelde nieuwe regenbuien.

De lokale crisiscel in Namen kwam vanmorgen rond 9 uur bijeen om de schade op te meten. De hevige regenval richtte heel wat schade aan in de stad en de omringende gemeenten. Verschillende straten stonden blank of veranderden in ware modderstromen, een woonzorgcentrum moest worden ontruimd en de muur van een verlaten villa stortte in door een kleine aardverschuiving. In totaal kon een dertigtal mensen niet in hun woning blijven, uit veiligheidsoverwegingen. Zij moesten elders de nacht doorbrengen. De brandweer heeft intussen meer dan 550 interventies op de teller staan. Een aantal straten in buurgemeente La Bruyère zit ook zondag nog zonder drinkwater.

Volgens de burgemeester van Namen Maxime Prévot ligt de oorzaak van de zware waterschade wellicht aan het slechte onderhoud van de reservebassins langs de autosnelwegen in de buurt van Namen. Hij heeft het Gewest gevraagd om "snel te handelen", zodat dat euvel wordt verholpen, zegt hij. 

Intussen wordt er vooral puin geruimd. De coördinatie daarvan zit bij de stadsdiensten en bij de hulpverleningszone NAGE (Namen-Andenne-Gembloux-Eghezée). In de loop van de dag worden overal containers geplaatst waarin inwoners hun beschadigde inboedel  kwijt kunnen. Er is ook versterking gevraagd van het nationaal crisiscentrum en Defensie. 

Daarnaast worden muren en gebouwen gecontroleerd op hun stabiliteit. Dat geldt in het bijzonder voor de Villa Legrand in de buurt van het casino van Namen, waarvan de muur instortte. Die wordt verstevigd. De inwoners van de aanpalende woningen moesten hun huizen gisteravond verlaten, maar konden intussen terugkeren. De N92 richting Dinant ter hoogte van het casino blijft voorlopig wel afgesloten voor het verkeer. Er is een omleiding voorzien. 

Ook voor vandaag wordt nog regen voorspeld in Namen. Net als voor de rest van het land geeft het KMI nog tot ongeveer 21 uur code geel voor onweer. De crisiscel heeft de extra gevoelige plekken geïdentificeerd en probeert die zo goed mogelijk te beschermen tegen nieuwe watersnood. Maar overstromingen zijn niet uit te sluiten, zegt Prévot. "De nieuwe regenbuien worden minder hevig, maar het water komt terecht op een bodem die al volledig verzadigd is. We zijn ontzettend op onze hoede." Inwoners die dat willen kunnen zandzakjes krijgen in de kazerne van de hulpverleningszone NAGE in Jambes.

BEKIJK - Zo snel ging het in Dinant: straat wordt kolkende rivier in enkele minuten

Beelden van het onweer van gisteravond tonen duidelijk hoe snel het water opkwam in Dinant. Inwoner Denis Adam kon vastleggen hoe zijn straat in enkele minuten veranderde in een woeste rivier die auto's meesleurt.

Vrijwilligers Rode Kruis gaan aan de slag in getroffen regio rond Luik

Het heeft wat tijd gekost om de hele actie te organiseren, maar sinds dit weekend zijn ook vrijwiligers via een oproep van Rode Kruis Vlaanderen aan de slag in de zwaargetroffen regio rond Luik. Meer dan 13.000 mensen hebben zich kandidaat gesteld. Ze ondersteunen er vooral de plaatselijke hulpdiensten.

Bekijk de reportage van "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Scouts Steenokkerzeel moesten kamp afblazen: "Het beekje werd een kolkende rivier"

In Saint-Aubin in de provincie Namen is gisteren een scoutskamp ontruimd. De scouts Sint-Lutgardis van Steenokkerzeel hadden er hun tenten opgeslagen. Er waren zo'n 40 jongeren tussen 6 en 14 jaar op de kampplaats toen het terrein werd overspoeld door de regen. De hoofdleiding heeft dan beslist om het kamp meteen stop te zetten. Voor de allerjongsten was het kamp pas begonnen. Een geëmotioneerde burgemeester van Steenokkerzeel, was zelf ook ter plaatse:

Videospeler inladen...

Ook overlast in Vedrin: "Mijn hond heeft gisteren gezwommen in huis"

Ook in de stad Namen zelf en in enkele dorpen in de buurt is er veel materiële schade door de zware regenval van gisteravond. Voor sommigen is het zelfs de tweede keer in één week tijd dat ze waterschade hebben, onder meer in een straat in Vedrin: 

Videospeler inladen...

Reporter Mattias Tuyls in Dinant: "De mensen beseffen hier zelf: dit is niet zoals Pepinster"

In Dinant zijn ze nog aan het bekomen van de plotse wateroverlast van gisteravond. Maar volgens reporter Mattias Tuyls heerst ook het besef dat dit niet te vergelijken is met wat er een week geleden gebeurd is:

Videospeler inladen...

Inwoners Dinant getuigen: "Ik snap niet dat het water van daar kan komen"

Vandaag is het na een lange en bange nacht, dus geen zondag zoals een andere in Dinant, waar het toeristische seizoen op volle toeren draait. Bewoners en stadsbestuur proberen nog een verklaring te vinden voor wat er precies gebeurd is. "Kleine beekjes zijn zoals de Maas geworden", zei burgemeester Alex Tixhon. 

De schade van gisteravond wordt ook pijnlijk zichtbaar, al lijkt die al bij al wel mee te vallen, zag onze reporter Mattias Tuyls ter plaatse. 

Videospeler inladen...

Bewoners Verviers voelen zich in de steek gelaten

Verviers is een van de steden in ons land die het zwaarst getroffen is door de overstromingen. Het zijn ook de allerarmste wijken van de stad die het hardst geraakt zijn. De bewoners voelen zich in de steek gelaten en hebben het gevoel dat alle hulp naar de rijkere buurten gaat. Bovendien kregen ze de afgelopen dagen ook nog eens te maken met inbraken en plunderingen. 

Reporter en fotograaf Yassine Atari trok naar die 'quartiers populaires' en zag er hoe de frustratie bij de bevolking stilaan plaats maakt voor boosheid: 

Meest gelezen