Direct naar artikelinhoud
AchtergrondOlympische Spelen

Hoe Van der Poels gouden droom uiteenspatte op een weggehaalde plank: ‘Heb het 100 keer tegen hem gezegd’

Hoe Van der Poels gouden droom uiteenspatte op een weggehaalde plank: ‘Heb het 100 keer tegen hem gezegd’
Beeld REUTERS

De olympische droom van Mathieu van der Poel (26) is deze ochtend brutaal uit elkaar gespat. De Nederlander verkeerde in de veronderstelling dat er een plank zou liggen op de plek waar hij tijdens de Olympische mountainbikerace spectaculair ten val kwam. ‘Ik was niet op de hoogte’, reageerde Van der Poel, die geen breuken overhield aan z’n val. 

Video wordt geladen...

De Nederlandse alleskunner op de fiets had zijn zinnen gezet op goud bij het mountainbiken, maar ging in de eerste ronde hard onderuit toen hij een sprong totaal verkeerd inschatte. 

Van der Poel bleef na zijn val even met een van pijn vertrokken gezicht op de grond zitten, maar besloot weer op te stappen en beperkte de schade lange tijd tot ongeveer een minuut. Terugkomen zat er echter niet meer in. Twee rondes voor het einde van de wedstrijd stapte hij af. De winst ging maandag naar Tom Pidcock.

Milan Vader, de andere Nederlandse deelnemer, vertelde wel een idee te hebben waar het mis ging: “We hebben het er over gehad tijdens de lunch. Hij vroeg of ik van die ‘drop’ zou gaan springen. Zelf wilde hij over het plankje rijden dat er tijdens het verkennen lag. Ik vertelde hem dat dat plankje er waarschijnlijk niet zou liggen. Maar toen ik er zelf voorbij was en even later de opwinding in het publiek hoorde, wist ik wel hoe laat het was.”

Twitter bericht wordt geladen...

Van der Poel bevestigde die lezing later deels. Hij ging er inderdaad van uit dat er een soort schans was, zoals op de foto die hij op Twitter zette is te zien. Maar hij ontkent dat hem verteld is dat die plank er tijdens de wedstrijd niet zou zijn. “Ik was niet op de hoogte, die plank lag er tijdens de verkenning wel. Ik heb enkel meegekregen dat hij op het testevent was weggehaald. Ik kan het parkoers met mijn ogen dicht rijden, maar ik wist niet dat die schans zou worden weggehaald. Ik weet niet wat ik moet zeggen, maar ik kom terug.”

Bondscoach Gerben de Knegt zegt op zijn beurt dan weer: “Ik heb het van de week honderd keer tegen hem gezegd. Misschien is hij het vergeten. Wat een domper.”

Volgens Vader is het logisch dat de plank is weggehaald. “Het mountainbiken wordt steeds extremer. Een mooie ontwikkeling. En het is hard om te zeggen, want ik hoop dat Mathieu oké is, maar zo’n sprong hoort erbij. En iedereen wist het.”

‘Amateuristisch op zo’n belangrijk moment’

AD-sportverslaggever Thijs Zonneveld was aanwezig op het parcours in Japan. “Het is een groot gat waar hij in viel. Je maakt een enorme klap als je je voorwiel naar beneden drukt in de hoop dat er een plank ligt”, reageert hij bij Het Laatste Nieuws. “Er wordt gesproken over een miscommunicatie binnen het Nederlandse team, maar dit is een enorme knulligheid. En ook wel een beetje amateuristisch op zo’n belangrijk moment.”

Van der Poel was al jaren bezig met deze Spelen, die uitdraaien op een enorme ontgoocheling. Wat betekent dit voor zijn olympische droom? “Zo veel kansen krijg je niet om olympisch kampioen te worden, ook Mathieu van der Poel niet. Hij zal er over drie jaar misschien wel weer bij zijn in Parijs, maar het valt nog af te wachten hoe de verhoudingen dan liggen en of hij opnieuw kanshebber is voor een medaille.”

Twitter bericht wordt geladen...

Geen breuken

Van der Poel klaagt over pijn aan zijn heup en is naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. “Ik had te veel last om te finishen”, aldus de Nederlander. 

“We gaan even naar het ziekenhuis om foto’s te laten nemen. Hij kan er wel op steunen, maar het doet echt wel pijn”, lichtte bondscoach De Knegt toe. Onderzoek in het ziekenhuis toonde volgens de ploegleiding geen breuken aan in de heup van Van der Poel.

Mathieu van der Poel slaat over de kop.Beeld Pro Shots / George Deswijzen