Wortel-Kolonie als eerste Belgisch landschap op werelderfgoedlijst van Unesco, burgemeester is “euforisch”

Met een dag vertraging heeft Wortel-Kolonie (Hoogstraten) de erkenning als Unesco werelderfgoed in de wacht gesleept. Opmerkelijk voor een site die amper dertig jaar geleden in verval dreigde te geraken. Ook drie Nederlandse Koloniën van Weldadigheid komen op de lijst.

Ronny van den Ackerveken
Bron: BELGA

LEES OOK: 200 jaar oud werelderfgoed omdat ze een “unieke en universele waarde” heeft

Na het begijnhof van Hoogstraten is Wortel-Kolonie de tweede vermelding die de stad heeft op de werelderfgoedlijst. “Ik ben euforisch”, zegt burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft). “Het is fantastisch dat een kleine stad met 21.450 inwoners nu twee Unesco-werelderfgoedmonumenten op haar grondgebied telt. Zeker als je weet dat België maar veertien andere werelderfgoederkenningen heeft.”

“Bovendien is Wortel-Kolonie het eerste cultureel landschap in België met deze erkenning. De term cultureel landschap duidt op de verwevenheid en het samenspel van mens en natuur in het landschap. Het bijzondere verhaal van de landlopers en deze prachtige landschappen moeten we bij het brede publiek nog beter bekendmaken.”

“Wortel-Kolonie is een plek waar onze inwoners trots op zijn. In 1995 werd de actiegroep ‘Handen af van Wortel-Kolonie’ opgericht. Er kwam zelfs een heuse mars op Wortel-Kolonie waar meer dan 1.000 wandelaars aan deelnamen en waar Guido Belcanto de ‘Weurtel Colonieblues’ zong.”

Voor eeuwig bewaard

Directeur Philippe De Backer van Kempens Landschap, de beheerder van Wortel-Kolonie, spreekt van een historische dag. “Het landschap en de gebouwen van de Koloniën werden na de afschaffing van de landloperij in 1993 bedreigd door leegstand, verval en versnippering. Enkele jaren later stonden de gebieden zelfs op de lijst van de 100 meest bedreigde erfgoedsites ter wereld. Met dit label van Unesco zijn we zeker dat de vroegere landloperskolonies voor eeuwig blijven bewaard in het landschap.”

“Voor Merksplas-Kolonie en twee Nederlandse kolonies staat de deur nog op een kier. Maar zijn komen in de slipstream van de erkenning die Wortel en drie Nederlandse kolonies hebben gekregen. Daar kunnen zij hun profijt mee doen”, zegt Philippe De Backer. Ook Marc Van Aperen heeft aandacht voor buurgemeente Merksplas. “We gaan de verdere ontwikkeling van Wortel-Kolonie samen met Merksplas-Kolonie doen. Ik blijf van mening dat Merksplas-Kolonie het evenzeer verdient om werelderfgoed te worden.”

Achtertuin

Presentator Lieven Van Gils is als Koloniën-ambassadeur sinds 2012 bij het project betrokken. “Mijn roots liggen in Hoogstraten. Wortel-Kolonie was mijn achter- en speeltuin. Toen de Koloniën in verval kwamen, brak mijn hart. Ik aarzelde dan ook geen moment toen Kempens Landschap me vroeg om Koloniën-ambassadeur te worden. De inschrijving op de werelderfgoedlijst zorgt dat ‘de wereld’ de Koloniën in het vizier krijgt.”

Van Gils gaat binnenkort zijn belofte nakomen om in het water van Bootjesven in Wortel-Kolonie te springen.

kolonienvanweldadigheid.eu

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER