Ophef op Twitter: “Collaboratievlag” of niet? achter minister Diependaele (N-VA) in Wortel-Kolonie. ©  rr

Ophef over zwarte Vlaamse Leeuw achter minister Diependaele (N-VA) in Wortel-Kolonie

Hoogstraten -

Op Twitter ontstond de afgelopen dagen ophef over de vlag die te zien was tijdens de inhuldiging van Wortel-Kolonie als werelderfgoed. Er hing een zwart-gele Vlaamse vlag achter Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) . Deze vlag is niet het officiële symbool van Vlaanderen, maar van de Vlaamse Beweging. Tegenstanders omschrijven dit als een “collaboratievlag”. De woordvoerder van de minister benadrukt dat het niet gaat over een statement.

Bron: VRT

Niet de woorden van minister Matthias Diependaele (N-VA) uit zijn speech houden mensen nog bezig nadat deze is afgelopen, maar de gele vlag die achter hem in beeld hing. De minister hield dit weekend een toespraak tijdens de inhuldiging van de Wortel-Kolonie in Hoogstraten als werelderfgoed. Op Twitter ontstond vervolgens ophef over de vlag die achter de minister te zien was. Dat was immers niet de officiële Vlaamse vlag, maar de zwart-gele versie zonder rode klauwen en tong.

“Collaboratievlag”?

Op Twitter doken verontwaardigde reacties op. Sommige tegenstanders spreken daarbij over een “collaboratievlag”, verwijzend naar het gebruik ervan door collaborateurs uit de radicalere Vlaamse Beweging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De woordvoerder van de minister benadrukt dat het niet gaat over een statement.  “Het resultaat van een samenloop van omstandigheden”, meldt Ben Bruynseels, de woordvoerder van de minister aan de VRT. “De bedoeling was dat we bij de feestelijkheden zondag een officiële reactie zouden opnemen. Ter plaatse stelden we echter vast dat er geen vlag voorzien werd, anders dan bij de plechtigheden van andere landen. Iemand die dichtbij woonde, is dan snel een vlag gaan halen.”

“Niemand ter plaatse heeft er op dat moment bij stilgestaan welke vlag dat precies was”, geeft Bruynseels aan. Volgens de woordvoerder gaat het dus niet om een statement. “We gaan ons niet verontschuldigen of meegaan in een discussie over welke vlag het is. Dat lijkt ons niet belangrijk. Het belangrijkste is dat we opgenomen worden in de prestigieuze werelderfgoedlijst.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK: Unesco erkent Wortel-Kolonie: 200 jaar oud werelderfgoed omdat ze een “unieke en universele waarde” heeft

bvb

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER