Agent Aquilino Gonell
2021 Getty Images

Agent tijdens speciale hoorzitting over bestorming Capitool: "Dood hem met zijn eigen wapen, riepen ze"

In de Verenigde Staten is een hoorzitting gehouden door een speciale onderzoekscommissie over de bestorming van het Capitool in Washington begin dit jaar. Vier agenten werden ondervraagd, ze brachten een emotionele getuigenis over hoe zij de bestorming hebben beleefd.  “Ik werd geslagen, geëlektrocuteerd en intussen uitgescholden voor verrader”, getuigde agent Michael Fanone. "Dood hem met zijn eigen wapen, riepen ze."

In het Amerikaans Congres brachten de vier agenten Harry Dunn, Aquilino Gonell, Michael Fanone en Daniel Hodges een emotionele getuigenis  over hun ervaringen tijdens de bestorming van het Capitool begin dit jaar.  

Bestorming Capitool 

Op 6 januari bestormden meer dan 500 aanhangers van toenmalig Amerikaans president Donald Trump het Congresgebouw. Ze wilden dat het Congres alsnog Trump als winnaar zou uitroepen van de presidentsverkiezingen in november. Ook al had het zogenaamde kiescollege de zege duidelijk toegeschreven aan huidig president Joe Biden. Vijf mensen kwamen bij de bestorming om het leven. 

Agenten Aquilino Gonell, Michael Fanone, Daniel Hodges en Harry Dunn
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Tijdens de hoorzitting werden filmpjes getoond van de bestorming. Agenten die het van dichtbij meemaakten, pinken een traan weg en getuigen.

Videospeler inladen...

“Ik werd uitgescholden en verrader genoemd”, getuigde agent Aquilino Gonell. Hij deed als eerste van de vier zijn verhaal.  “Ze riepen dat ik geëxecuteerd moest worden”, ging Gonell verder.

“Als je schiet, schieten we terug, we hebben wapens”, hoorde hij de menigte roepen. De agenten waren die dag sterk in de minderheid. Gonell vertelde dat hij en zijn collega's niet bestand waren tegen die gewelddadige menigte Trump-aanhangers die het Capitool bestormde.

Ze riepen dat ik geëxecuteerd moest worden

Agent Aquilino Gonell

Gonell vertelde voorts over de bedreigingen die door de menigte werden geuit aan het adres van de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi en toenmalig vicepresident Mike Pence. Hij haalde ook uit naar Trump. “Trump kon het stoppen.” Volgens de agent scandeerden de aanhangers: “Trump heeft ons gestuurd.” 

Agent Michael Fanone

"Dood hem met zijn eigen wapen"

Ook agent Michael Fanone, die als tweede aan de beurt kwam, vertelde zichtbaar aangedaan over wat er die dag was gebeurd. “Ik werd geslagen, geëlektrocuteerd met een stroomstootwapen en intussen uitgescholden voor verrader.” Zo beschreef de agent zijn ervaringen. 

“Dood hem met zijn eigen wapen, riepen ze”. De agent vertelde dat hij die scène blijft afspelen in zijn hoofd. Fanone werd bewusteloos geslagen. “In het ziekenhuis kreeg ik te horen dat ik een hartaanval had doorgemaakt.”

“Je hebt de verkeerde kant gekozen”, riepen de Trump-aanhangers tegen Fanone. Wat Fanone bijzonder erg vindt, is dat het hele gebeuren nu wordt gebagatelliseerd door sommigen.

Agenten Aquilino Gonell, Michael Fanone, Daniel Hodges en Harry Dunn
2021 Brendan Smialowski

Voor de meesten duurden de gebeurtenissen op 6 januari enkele uren, maar voor ons is het nog steeds niet voorbij

Agent Aquilino Gonell

Ook de andere twee agenten getuigden over hoe ze werden geslagen, verpletterd of besproeid met chemische irriterende stoffen. Ze kregen racistische beledigingen naar hun hoofd geslingerd en werden bedreigd met wapens.

Tijdens de hoorzitting werd er ook een video met nooit eerder vertoonde beelden afgespeeld. Er werd ook een moment van stilte gehouden voor de overleden agent. 

Tijdens de hoorzitting in het Amerikaanse Congres werden nooit eerder vertoonde beelden afgespeeld, tussen eerder getoonde beelden, de video kan je hier bekijken:

Videospeler inladen...

“Voor de meesten duurden de gebeurtenissen op 6 januari enkele uren, maar voor ons is het nog steeds niet voorbij.  Het is een aanhoudend trauma door fysieke wonden, mentale wonden of beide”, aldus Gonell.

We willen geen medaille, we willen gerechtigheid

Agent Aquilino Gonell

“Ondanks het feit dat we in de minderheid waren, hebben we onze job gedaan", zei Gonell nog. “We willen geen medaille, we willen gerechtigheid“, besloot de agent. 

Agent Harry Dunn
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meer verdeeldheid in VS

Het is een eerste hoorzitting, maar het onderzoek kan nog een hele tijd aanslepen. Er is dan ook veel onenigheid tussen de Democraten en Republikeinen over de bestorming van het Capitool.

De Republikeinen minimaliseren het hele gebeuren en sommigen ontkennen het geweld. Ze willen de bladzijde van de bestorming omslaan. Het onderzoek, dat geleid wordt door de Democraten, doen ze af als "politiek gemotiveerd".

De Democraten willen uitklaren wat er is gebeurd. "We willen het publiek informeren over wat er die dag echt is voorgevallen, vooral tegenover de inspanningen die gebeuren om dat deel van de geschiedenis wit te wassen", klinkt het daar. Het onderzoek kan de verdeeldheid in de VS dus nog verder aanzwengelen.  

Hoorzitting
The Washington Post

VRT-journalist Thomas de Graeve sprak onlangs met een agent die het Capitool verdedigde en dat bijna met zijn leven moest bekopen. En met Trump-aanhangers die nog altijd geloven in een complot, in De Grote Leugen. Bekijk zijn documentaire hier.

Videospeler inladen...

De documentaire De Grote Leugen vindt u ook op VRT NU. VRT NWS-reporter Thomas De Graeve spreekt met mensen die op 6 januari bij de bestorming van het Capitool waren.

Meest gelezen