Giften voor noodhulp watersnood: dit zijn de regels voor fiscale aftrek

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft de fiscale aftrekregels bepaald voor giften die de gedupeerden van de overstromingen eerder deze maand moeten helpen bij de heropbouw van hun woning en hun buurt.

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar in veel gevallen kan je de factuur van een gift voor een goed doel, in dit geval het herstel van de enorme waterschade, deels afwentelen op de overheid, via een belastingvermindering. Die korting krijg je wel niet onmiddellijk, maar na de verwerking in je jaarlijkse belastingaangifte.

  • De gebruikelijke regeling, een belastingvermindering van 45 procent op giften vanaf een bedrag van 40 euro, blijft gelden. Dit betekent dat een schenking van 100 euro je eigenlijk maar 55 euro kost. Verenigingen als het Rode Kruis sturen je daartoe de nodige fiscale attesten op.
  • Vorig jaar verhoogde de regering die fiscale aftrek van giften tijdelijk van 45 naar 60 procent, omwille van de coronacrisis. Hoewel sommige regeringspartijen pleiten voor een herinvoering van die hogere aftrek, is daar nog geen politiek akkoord over. Het blijft dus vooralsnog 45 procent.
  • Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven kunnen uiteraard een donatie doen. Het fiscaal gunstregime voor giften van ondernemingen en vennootschappen wordt nu uitgebreid. Het bedrag dat ze mogen aftrekken bij giften is normaal gezien beperkt tot 500.000 euro. Verschillende vennootschappen zijn vragende partij om meer te mogen schenken, daarom verhoogt Van Peteghem het plafondbedrag voor dit kalenderjaar tot 2,5 miljoen euro.
  • Ook giften aan de gewestelijke rampenfondsen, en dus niet alleen aan hulporganisaties of andere goede doelen, zijn voortaan fiscaal aftrekbaar. “Om zo veel mogelijk Belgen te overtuigen om een steentje bij te dragen aan het welzijn van de slachtoffers en het herstel van de getroffen regio’s in Vlaanderen en Wallonië”, zegt de minister van Financiën.

(jvdh)

Meer