Lekkers voor op de camping tot op het strand. Sandra Bekkari tipt 5 perfecte gerechten voor op reis
Op fietsvakantie, een zonovergoten daguitstap naar het strand of een tripje naar de natuurcamping: bij heerlijk onthaasten hoort ook lekker eten én koken. Maar het mag iets specialer zijn dan wat je thuis klaarmaakt. Daarom verklapt voedingsdeskundige en foodie Sandra Bekkari een paar van haar easy-peasy favorieten voor op reis.
UIT HET VUISTJE: LENTEROLLETJES MET SOJA-SESAMDIP
Ingrediënten (voor 6 rolletjes)
1 wortel • ¼ komkommer • ½ gele paprika • ½ rode paprika • 6 rijstvellen • handvol radijsscheutjes
Voor de saus: ½ chilipeper • sap van ½ limoen • 1 el sojasaus • scheutje sesamolie • scheutje water • ½ kl sesamzaadjes
Bereidingswijze (25 minuten)
1. Maak de wortel, de komkommer en de paprika’s schoon en snij in dunne reepjes.
2. Neem een diep rond bord of ronde ovenschaal (groter dan je rijstvellen) en doe hier lauwwarm water in. Leg een schone, vochtige handdoek op het keukenwerkblad.
3. Leg een rijstvel in het lauwwarme water en laat het kort even zacht worden, leg het rijstvel dan op de vochtige handdoek. Schik er in het midden wat van de groentjes op en leg er radijsscheutjes bovenop.
4. Plooi eerst de zijkanten naar binnen en rol dan van onderen naar boven mooi op. Herhaal dit voor alle rijstvellen.
5. Verwijder de zaadjes van de chilipeper en snij de chilipeper fijn. Meng het limoensap, de fijngesneden chilipeper, de sojasaus, de sesamolie en het water tot een dipsaus. Strooi er wat sesamzaadjes bovenop.
Tip: voeg ook eens wat reepjes mango toe voor een frisse, zoetzure toets.
VOOR ONDERWEG: HARTIGE GROENTEMUFFIN MET ZONGEDROOGDE TOMAAT
Ingrediënten (voor 4 muffins)
3 eitjes • 3 el halfvolle melk • 2 el amandelpoeder • 2 el volkorenmeel • 1 kl bakpoeder • 3 zongedroogde tomaatjes • 2 takjes rozemarijn
Voor je bakvorm: scheutje olijfolie • 1 el volkorenmeel
Bereidingswijze (10 minuten - 25 minuten baktijd)
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop de eitjes los, meng er de melk, het amandelpoeder, het volkorenmeel en het bakpoeder onder.
2. Hak de zongedroogde tomaatjes en de rozemarijn fijn (hou eventueel een tomaatje en een takje apart om boven op de muffin te leggen). Meng de zongedroogde tomaatjes en de fijngehakte rozemarijn onder het eimengsel.
3. Vet een muffinblik in met wat olijfolie en bestuif met wat volkorenmeel. Giet er het beslag in en bak de muffins zo’n 25 minuten in de oven. Je kan ze zowel warm als koud eten.
Tip: je kan ook nog allerlei andere fijngesneden groentjes toevoegen aan de muffins.
VOOR DE APERO: TAPENADE MET ZONGEDROOGDE TOMATEN EN OLIJVEN
Ingrediënten (voor 1 kommetje)
100 g semi-zongedroogde tomaten • 10 groene olijven zonder pit • ½ kl kappertjes • enkele blaadjes verse bladpeterselie en oregano
Voor erbij: wat volkoren- of speltbroodstengels of crackers.
Bereidingswijze (10 minuten)
1. Doe de semi-zongedroogde tomaten samen met de olijven en de kappertjes in de keukenrobot en mix kort door.
2. Mix er kort de kruidenblaadjes onder en serveer met de broodstengels of crackers.
Tip: een geslaagde apero in de openlucht? Neem dipsausjes mee in lekvrije (weck)potjes, voorzie broodstengels, crackers of groentestaafjes om te dippen én neem een koelelement mee om alles fris te houden.
LEKKER OP EEN PRIKKER: KIPSPIESJES MET MANGO, RODE UI EN YOGHURTDRESSING
Ingrediënten
2 kipfilets • 2 kl currypoeder met mango (te koop in de supermarkt) • 2 el olijfolie • ½ rode ui • 1 mango
Voor de dressing: 1 el citroensap • 2 el yoghurt • ½ kl Provençaalse kruiden • peper en zout
Bereidingswijze
1. Snij de kipfilets in repen. Wrijf ze in met het curry-mangopoeder en wat olijfolie. Pel de rode ui en snij er stukjes van. Schil de mango en snij in blokjes. Rijg de kipfiletreepjes, de rode ui en de mango afwisselend op de prikkers.
2. Bak de spiesjes in een grillpan of op de barbecue.
3. Meng alle ingrediënten voor de yoghurtdressing.
4. Serveer de kipspiesjes met de dressing.
Tip: probeer de spiesjes ook eens met appel of nectarine.
HET SNELLE EENPANSGERECHT OP DE CAMPING: STOOFPOTJE VAN ZOMERGROENTEN MET FETA EN PITABROODJES
Ingrediënten
1 rode ui • 1 aubergine • 3 grote vleestomaten • 1 courgette • 2 el olijfolie • 4 volkoren pitabroodjes • peper en zout • handvol verse kruiden: bladpeterselie, oregano, citroentijm ... • 50 g feta
Bereidingswijze
1. Pel de rode ui en snipper fijn. Spoel de aubergine, tomaten en courgette en snij in stukjes. Stoof de rode ui aan in een stoofpan met wat olijfolie. Voeg de rest van de groenten toe en laat pruttelen op een zacht vuurtje tot de groenten mooi gaar zijn.
2. Gaar de pitabroodjes in de oven, de pan, broodrooster of op de barbecue.
3. Breng het stoofpotje op smaak met peper, zout en wat verse fijngehakte kruiden. Verkruimel er wat feta over. Serveer met de pitabroodjes.
Tip: Je kan dit gerecht ook perfect in een pot op de barbecue bereiden of boven een kampvuur.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Op reis met de auto? 5 gezonde snacks die het hele gezin onderweg zoet houden
-
Mijnenergie
Nieuw systeem schakelt toestel van Bosch of Siemens automatisch aan op voordeligste moment: de pro's en contra's in de kijker
Wie over een digitale meter en zonnepanelen beschikt, stemt zijn energieverbruik best af op de momenten dat de zon schijnt. Dat valt evenwel moeilijk te realiseren wanneer je vaak van huis bent. Daarom zorgen toestellenfabrikanten er nu voor dat het was- of droogprogramma automatisch start bij zonneschijn. Mijnenergie.be gaat na welke mogelijkheden die optie biedt. -
Lidl
We love witloof! Vul de wintergroente eens met champignons en druiven
Hé, gij daar! Show some loof, want de week van 1 tot en met 7 februari staat helemaal in het teken van witloof. Steek de lekkere wintergroente eens in een verfijnd jasje en vul met champignons en druiven. Met een krokant gebakken cordon bleu en een notencrumble voor wat extra crunch heb je zo een bordje onversneden comfortfood. -
-
PREMIUM
Weinig moeite, wauw-effect: zo pimp je kant-en-klare kerstgerechten zodat het lijkt alsof je uren in de keuken stond
-
Lidl
Lunchtip: kleurrijke groentenbowl met vegan nuggets
Vervang de klassieke kipnuggets eens door hun plantaardige variant – evenveel smaak, beter voor de planeet. Werk af met verschillende kleurrijke groenten, van spinazie tot wortelen, voor een bowl vol kleur en een instant vitaminebommetje om die laatste winterweken door te komen. -
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
Lidl
Mag het wat meer zijn? Aan deze gegrilde oesters kan niemand weerstaan
-
Lidl
Zon op je bord: gegrilde kippenhaasjes met rijst-bonensalade
-
Wel de smaak, niet de tranen: ‘Sunions’ zijn de allereerste uien op aarde waarvan je niet moet huilen
Ajuinen zijn essentieel in de keuken, ze brengen tal van gerechten op smaak. Alleen het snijden van de groente is helaas bijzonder vervelend: uien creëeren vele ongewilde tranen. Amerikaanse bedrijven hebben daar nu een oplossing voor gevonden. Ze ontwikkelden ‘sunions’, een nieuwe soort uit. Mét dezelfde zoete smaak en textuur, minus de tranen. -
Last van een winterdip? Met deze opkikkers zet je een portie energie op tafel
De feestdagen zijn dan wel voorbij, de winter is dat nog lang niet. Heb jij last van de donkere dagen, en voel je je vermoeid, lusteloos en prikkelbaar? Door gevarieerd en juist te eten, krik je je humeur én je energieniveau weer op. Zorgvuldig voor jou geselecteerd: drie easy peasy gerechten bomvol heerlijke ingrediënten die je vitaliteit een boost geven. -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen