© Mia Uydens

Alerte brandweerman redt zeven kinderen bij brand in kinderopvang

Een brand heeft donderdagmiddag een woning aan een kinderopvang in de Vaartstraat in Ravels zwaar beschadigd. Brandweerman Bart Jansens, die zelf zijn zoontje kwam ophalen, merkte het vuur op en greep onmiddellijk in.

BART VAN DEN LANGENBERGH

Bart Jansens, beroepsbrandweerman in Antwerpen en vrijwilliger in de zone Taxandria, merkte donderdag om 12.20u als eerste het vuur op in de woning van onthaalmoeder Chris in de Vaartstraat in Ravels. “Toen ik donderdagmiddag bij de kinderopvang mijn zoontje Ilias van 5,5 maanden ging ophalen, zag ik rook vanonder de dakpannen van de woning komen”, vertelt Bart ­Jansens. “De kinderen en de onthaalmoeder waren in een apart gebouw aanwezig. Nadat ik de onthaalmoeder alarmeerde, heb ik meteen de brandweer gebeld. Ik ben daarna zelf het huis ingelopen. De hele traphal hing al vol rook. Er was geen doorkomen meer aan. De vlammen sloegen even later door het dak.”

Kindjes bij buren

Intussen kwamen ook enkele ­buren ter plaatse. Zij hebben zich mee bekommerd om de kindjes. Alle ouders zijn even later hun kindjes komen ophalen.

“Zeven kinderen zijn door de buren opgevangen. Zij hebben amper iets gemerkt van de brand en zijn nooit in gevaar geweest”, legt Bart ­Jansens uit. “Ik heb mijn vrouw ons zoontje laten ophalen en heb mijn brandweerkleren laten meenemen. Ik heb nadien zelf ook nog mee helpen blussen. De woning is helaas zwaar beschadigd.” Mede dankzij de snelle reactie van Bart Jansens is misschien nog erger voorkomen, al vindt hij zichzelf niet meteen een held. “Ach, als ik er niet was geweest, had iemand anders enkele minuten later de vlammen door het dak zien slaan”, zegt Bart Jansens.

De brandweer heeft kunnen voorkomen dat het hele huis afbrandde, maar de zolder en de bovenverdieping zijn zwaar beschadigd. De rest van het huis liep vooral rook- en waterschade op. De eigenlijke kinderopvang in de tuin bleef intact. De onthaalmoeder en haar gezin kunnen niet meer in hun huis terecht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER