Coronablog - Steeds minder groene zones op Europese coronakaart, opnames in ons land blijven stijgen 

De coronacijfers tonen een gemengd beeld: al een dag of 5 lijkt het gemiddeld aantal coronabesmettingen per dag rond eenzelfde niveau te schommelen, zonder nog veel spectaculaire stijgingen (of dalingen). Maar het aantal ziekenhuisopnames blijft wel nog de hoogte in gaan. Op de Europese coronakaart zijn er minder groene zones dan vorige week. Vaak zijn het populaire vakantiebestemmingen, zoals Spanje, Italië en Frankrijk, die het minder goed doen. Volg hier al het coronanieuws van vandaag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Steeds minder groene zones in Europa, helft van Frankrijk kleurt rood

Op de nieuwe kaart met kleurcodes voor de Europese landen waarvoor ons land zich baseert op de gegevens van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) kleurt geen enkele regio in Frankrijk nog groen. Het zuiderse deel van het land en Parijs kleuren zelfs rood.


Ook andere populaire reisbestemmingen kleuren minder groen. In Italië, dat lange tijd groen kleurde, is het grootste deel nu oranje. Onder andere Sicilië en Sardinië kleuren er rood.

Spanje kleurde vorige week al volledig rood, maar heeft er nu donkerrode zones bij gekregen. Ook Griekenland en Denemarken kleuren roder.

IJsland en Estland, die enkele dagen geleden nog groen volledig kleurden, zijn nu oranje, net als het noorden van Noorwegen.

Lees er hieronder meer over:

De cijfers: Gemiddeld aantal besmettingen per dag lijkt op plateau te zijn beland, opnames stijgen wel nog

  • Op dinsdag 27 juli (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 7.937.784 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 83,2 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 68,9 procent. 6.376.707 van hen zijn volledig gevaccineerd, 68,8 procent van alle volwassenen en 55,3 procent van de totale bevolking.
  • Van 21 tot en met 27 juli werden elke dag gemiddeld 32 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 17 procent meer dan de week ervoor.
  • Dinsdag 27 juli - meldden de ziekenhuizen 42 opnames (+3 in vergelijking met wat ze zondag meldden). 42 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten (+2).
  • Dinsdag lagen er in totaal 311 covidpatiënten in het ziekenhuis (+3). Op weekbasis is de bezetting zo gestegen met 11 procent.
  • 96 covidpatiënten liggen op intensieve zorg (+2), 49 onder hen hebben beademing nodig (-4). Het aantal opnames op intensieve zorg is op weekbasis gestegen (+13%). Maar het aantal patiënten dat aan de beademing ligt, is gedaald (-6%).
AFP or licensors
  • In de week van 19 tot en met 25 juli overleden elke dag gemiddeld 2 personen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 56 procent meer dan een week eerder. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.231 overlijdens geregistreerd.
  • Tussen 19 en 25 juli werden per dag gemiddeld 1.472 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is nog 8 procent meer dan de week ervoor. Het aantal besmettingen neemt nog toe, maar minder snel. Het gemiddelde lijkt nu al een paar dagen rond hetzelfde niveau te schommelen. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.121.089 besmettingen geregistreerd.
  • Tussen 19 en 25 juli werden dagelijks gemiddeld 60.226 tests afgenomen. Dat is 16 procent minder dan de week ervoor.
  • De positiviteitsratio tussen 19 en 25 juli (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 2,8 procent (0,7 procentpunt meer dan vorige week). Dat betekent dat iets minder dan 3 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC - het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 1,16. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld meer dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 ligt, krimpt de epidemie. Ligt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

VS-president Biden wil meer vaccinaties bij overheidspersoneel

In de Verenigde Staten zullen personeelsleden van de overheid die niet gevaccineerd zijn tegen COVID-19 verplicht zijn om op het werk een mondmasker te dragen, zich wekelijks moeten laten testen en afstand van hun collega's moeten houden. Op die manier hoopt president Joe Biden dat meer overheidspersoneel zich zal laten vaccineren en een voorbeeld zal stellen voor wie in de privésector werkt.

Lees meer in het artikel.

Personeel testcentra ziet agressie toenemen door vele reistesten

De voorbije zes weken worden testcentra overrompeld door mensen die op vakantie willen vertrekken. En dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Meer dan 70 procent van de test- en triagecentra ervaart meer agressie bij patiënten door de reistesten. Het gaat voornamelijk om verbale agressie ten aanzien van het personeel, zowel in de centra ter plaatse als telefonisch. Zestien procent van de centra rapporteert ook gevallen van fysieke agressie. Dat signaleert huisartsenvereniging Domus Medica na een interne bevraging bij 56 test- en triagecentra in Vlaanderen.

Heel wat reizigers komen zonder code naar het testcentrum voor een gratis test of ze komen opdagen zonder afspraak. Daarnaast zijn er nog andere redenen die aan de basis liggen van de toegenomen agressie: "de gratis code is verlopen, waardoor de test betalend wordt", "de resultaten komen niet op tijd voor vertrek", "de patiënt moet in quarantaine, maar is het daar niet mee eens" of "er is onbegrip bij de patiënt over de wachttijd voor testafname".

Samen met de testcentrumverantwoordelijken roept Domus Medica de reizigers op om zich beter voor te bereiden op een vakantie naar het buitenland. Het is noodzakelijk om de reisadviezen te raadplegen op de overheidswebsites (www.reopen.eu of https://diplomatie.belgium.be/nl). Bovendien dienen reizigers voor vertrek een code aan te vragen via www.mijngezondheid.be voor een (gratis) test.

Israël biedt 60-plussers derde vaccinatie aan

Israël zal 60-plussers vanaf zondag de mogelijkheid geven zich een derde keer te laten inenten met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Israël is daarmee voor zover bekend het eerste land dat die leeftijdscategorie zo'n derde prik geeft. Mensen krijgen normaal gezien twee prikken met het coronavaccin, maar premier Naftali Bennett bevestigde de komst van de "aanvullende vaccinatiecampagne" op televisie. 

De officiële aftrap vindt vrijdag plaats. President Isaac Herzog laat zich dan voor de derde keer prikken. Hij komt in de campagne als eerste aan de beurt, maar zal niet de eerste Israëliër zijn. Sinds enkele weken worden de zogenaamde "booster shots" al toegediend aan inwoners met een zwak immuunsysteem.

De derde dosis volgt minstens vijf maanden na de tweede prik, in de hoop dat 60-plussers goed beschermd blijven tegen COVID-19. Commissieleden konden het naar verluidt niet eens worden over de leeftijd waarop mensen in aanmerking komen voor de extra dosis: 60, 65 of 70. Daarom kreeg een topman van het ministerie van Volksgezondheid daarover het laatste woord.

Wat kunnen we leren uit cijfers coronasterfte in ziekenhuizen?

De discussie over grote verschillen in het aantal coronadoden in onze ziekenhuizen leidt tot een debat over meer transparantie over de zorgkwaliteit in de verschillende ziekenhuizen. Zowel Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) als Geert Meyfroidt, intensivist aan de KU Leuven en voorzitter van de Belgische Vereniging Intensieve Geneeskunde, tonen zich voorstander van een systeem dat ziekenhuizen financieel beloont op basis van de kwaliteit van de zorg die ze leveren.

Lees er hieronder meer over:

Avondklok verlengd in Barcelona, Salou en Sitges

In Catalonië wordt de avondklok verlengd in verschillende badplaatsen, zoals Salou en Sitges, en in de hoofdstad Barcelona. Een rechtbank heeft het verzoek van de Catalaanse regering ingewilligd: de avondklok die in 163 gemeenten geldt tussen 01.00 uur en 06.00 uur, wordt verlengd tot volgende week vrijdag om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De avondklok is sinds midden juli van kracht. Eerder stelde de regio al andere coronamaatregelen in, zoals het beperken van openbare en private bijeenkomsten tot tien mensen. 

De recente stijging van het aantal coronabesmettingen in Catalonië heeft de ziekenhuizen onder druk gezet. Maar liefst 45 procent van de ziekenhuisbedden zijn er bezet door covidpatiënten, tegenover 17 procent in het hele land.

België neemt deel aan Europese aankoop medicijn tegen COVID-19

België en vijftien andere EU-lidstaten doen mee aan de aanbesteding voor de aankoop van tot 220.000 behandelingen met een nieuw medicijn, Sotrovimab, van farmabedrijf Glaxo Smith Kline (GSK). De Europese Commissie heeft daarover een raamakkoord gesloten met het farmabedrijf.

Sotrovimab (VIR-7831) kan gebruikt worden voor de behandeling van patiënten met milde symptomen die geen beademing nodig hebben, maar toch een groot risico lopen op een ernstig ziekteverloop. Lopende studies suggereren dat een snelle behandeling de ziekte afremt en het aantal ziekenhuisopnames en opnames op diensten intensieve zorg vermindert.

Sotrovimab wordt op dit moment door het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) onderworpen aan een voortschrijdende beoordeling ("rolling review"). Tot nu toe is slechts één medicijn in de Europese Unie vergund voor de behandeling van COVID-19. Dat is Remdesivir van farmareus Gilead, die daarvoor in juli 2020 een Europese marktvergunning kreeg.

Ziekenhuizen in Thaise hoofdstad Bangkok weigeren patiënten, noodziekenhuis in hal van oude luchthaven

In Bangkok en de omliggende provincies kunnen de ziekenhuizen de toevloed van coronapatiënten niet meer aan. Het aantal besmette mensen en overlijdens stijgt de voorbije weken plots erg snel. De nieuwe en erg besmettelijke deltavariant die uit India komt,  zou daarvan de oorzaak zijn. 

Steeds meer nieuwe patiënten worden geweigerd en in de oude luchthaven van Don Muang is een noodziekenhuis ingericht. Zieken met lichte symptomen worden met speciale treinen naar opvangcentra in andere steden overgebracht.

Lees er hieronder meer over:

Pop-upvaccinatiecentra in Antwerpen voor moeilijk bereikbare groepen: "Taal is vaak het probleem"

De stad Antwerpen loopt achter met de vaccinaties in bepaalde wijken. Daarom werkt de stad nu met pop-upvaccinatiepunten om moeilijk bereikbare groepen te vaccineren. “Taal is vaak het probleem. Mensen krijgen een uitnodiging per brief of mail, maar ze begrijpen niet volledig wat er van hen verwacht wordt”, vertelt Stefaan Van der Borght, populatiemanager van Eerstelijnszones Antwerpen centrum.

Lees er hieronder meer over:

Meest gelezen