Direct naar artikelinhoud
NieuwsVaccinaties

Op miljoenen vaccinaties slechts 6.000 ernstige bijwerkingen gemeld in ons land

Op miljoenen vaccinaties slechts 6.000 ernstige bijwerkingen gemeld in ons land
Beeld Bob Van Mol

Sinds de start van de vaccinatiecampagne in België zijn er 24.943 bijwerkingen gemeld na het toedienen van een coronavaccin. Dat meldt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Er zijn al miljoenen vaccins toegediend.

De telling loopt tot en met 26 juli. Toen kregen al 7.896.683 personen ten minsten een eerste dosis van een coronavaccin, slechts 24.943 van hen meldde bijwerkingen. Dat is ongeveer 0,32 procent. De overgrote meerderheid van de bijwerkingen waren koorts, spierpijn, onwel voelen en reacties ter hoogte van de injectieplaats. “Dat zijn normale reacties die wijzen op de activatie van het immuunsysteem. Ze verdwijnen meestal na enkele dagen”, aldus het FAGG.

Wanneer die symptomen zich voordoen hangt vaak af van het vaccin. Zo ervaren mensen met een mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna de bijwerkingen vaak na hun tweede dosis. Bij het AstraZeneca-vaccin is het omgekeerde waar en worden de meldingen gemaakt na de eerste dosis.

Ernstige gevallen

Van de meldingen van bijwerkingen beschouwt het FAGG 6.014 als ernstig, vooral vanwege tijdelijke arbeidsongeschiktheid of de onmogelijkheid om het huis te verlaten. In 196 gevallen gaat het om overlijdens, al werden slechts vier daarvan gelinkt aan een vaccinatie. Drie mensen overleden na toediening van het AstraZeneca-vaccin, een persoon na een prik met het Johnson & Johnson-vaccin.

Het FAGG vraagt om bijwerkingen te blijven melden via www.eenbijwerkingmelden.be