Hillsborough-drama, een van de grootste rampen in Engelse voetbalgeschiedenis, eist na 32 jaar 97e slachtoffer

Tweeƫndertig jaar na het Hillsborough-drama is nog een supporter van voetbalploeg Liverpool gestorven aan zijn verwondingen. De teller komt zo op 97 slachtoffers. Aan het begin van een match tussen Liverpool en Nottingham in het Hillsborough-stadion kwamen in 1989 bij massale paniek destijds 96 mensen om het leven.

15 april 1989. Die datum staat bij veel Engelse voetbalfans in het geheugen gegrift. Tijdens de halve finales in de FA Cup tussen Nottingham en Liverpool in het Hillsborough-stadion van Sheffield Wednesday ontstond een paniekreactie in het stadion. Die leidde tot een stormloop bij de supporters. 96 Liverpoolfans lieten het leven.Ā 

Nu, 32 jaar later, eist het Hillsborough-drama nog een slachtoffer.Ā  Liverpoolsupporter Andrew Devine is gestorven aan een aspiratiepneumonie, een longontsteking die ontstaat nadat maaginhoud in de luchtwegen terechtgekomen was.Ā 

Het hersenletsel dat hij destijds na het stadiondrama opliep, maakte hem vatbaar voor deze aandoening. Daarom besloot het gerecht dat Devine het 97e slachtoffer is.

"Supporter voor altijd"

De dokters gaven hem in eerste instantie niet langer dan een half jaar. Devine bleef echter nog 32 jaar in leven en is uiteindelijk 55 jaar geworden, zo maakten zijn familie en Liverpool bekend. De ploeg bracht inmiddels hulde aan de man en sprak van een "supporter voor altijd".

Rechtzaak in 2016

In april 2016 oordeelde een jury dat de doden een gevolg waren van fouten veroorzaakt door falen van de politie. De supporters trof geen blaam.Ā De politieagenten maakten in het Hillsborough-stadion extra poorten open om duizenden supporters naar binnen te laten.Ā 

Daardoor ontstonden knelpunten, waardoor duizenden fans in de verdrukking raakten tegen de hekken aan de rand van het veld.Ā In tegenstelling tot wat de oud-agent destijds verklaarde, waren het geen dronken, losgeslagen voetbalsupporters die de poort forceerden naar de tribune.

Herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de Hillsborough-ramp.
AFP or licensors

Naar aanleiding van de ramp werden in Engeland alle hekken in de stadions verwijderd en de staanplaatsen vervangen door zitplaatsen. Andere stadions in Europa volgden niet veel later.

Meest gelezen