Criminelen zoeken potentiƫle slachtoffers van seksuele uitbuiting steeds vaker via sociale media.
Jakub Porzycki/NurPhoto

Politie waarschuwt: criminelen zoeken minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting steeds vaker via sociale media

Criminelen die mensen seksueel willen uitbuiten, zoeken hun slachtoffers steeds vaker online. Slachtoffers zijn ook steeds vaker minderjarig. Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Mensenhandel roept de federale politie ouders op om in gesprek te gaan met kinderen over hun aanwezigheid op het internet en alert te zijn voor gedragsverandering bij hun kinderen.Ā 

Sinds het begin van de coronapandemie ziet de centrale dienst mensensmokkel en mensenhandel van de federale gerechtelijke politie in de prostitutie een evolutie richting de digitale wereld. Vooral de eerste contacten tussen uitbuiters en hun slachtoffers gebeuren steeds meer online. Door de pandemie is het ronselen van potentiƫle slachtoffers in bars en discotheken immers niet meer mogelijk.

Maar die verschuiving naar de digitale wereld maakt het voor de politie nog complexer om de daders van uitbuiting te identificeren en te arresteren. In de digitale wereld zijn ze namelijk nog minder zichtbaar, luidt het.

Slachtoffers van gedwongen prostitutie die op het internet "aangeboden" worden zijn ook steeds vaker minderjarigen. Een bijzonder verontrustende vaststelling, zegt de federale politie. Via sociale netwerken als TikTok, Instagram of Snapchat worden kwetsbare jongeren - vooral meisjes - als potentiƫle slachtoffers gecontacteerd. De politie vreest dat die tendens zich ook na de coronapandemie zal verderzetten.

Vertrouwensband creƫren

"Uitbuiters vinden op socialemediaprofielen van jongeren heel wat persoonlijke informatie terug", vertelt ElsĀ Traets, beleidsmedewerker bij Payoke, een van de drie erkende hulporganisaties voor slachtoffers van mensenhandel, in "De Ochtend" op Radio 1. "Ze zeggen dat ze op dezelfde school hebben gezeten, dat hun ouders ook gescheiden zijn, dezelfdeĀ hobbyā€™s hebben en proberen zo een emotionele band met slachtoffers te scheppen."

Beluister hier het interview met Els Traets van hulporganisatie Payoke en lees daarna verder:Ā 

Die gesprekken draaien al snel uit op seksuele vragen. "Uitbuiters vragen de slachtoffers om pikante fotoā€™s of om bepaalde seksuele handelingen voor de camera uit te voeren. Vanaf dan heeft de tienerpooierĀ het meisje in zijn greep en zal hij steeds meer vragen: een fysieke ontmoeting en uiteindelijk prostitutie. Slachtoffers gaan daar op in, omdat ze een emotionele band hebbenĀ door de voorgaande gesprekken, of omdat de dader ermee dreigt de fotoā€™s en videoā€™s online te zetten", zegt Traets.

Mediawijsheid

Daarom benadrukt de federale politie, naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Mensenhandel vandaag, nog eens het belang van "mediawijsheid". "Sociale media horen in deze digitale samenleving bij het sociale leven van jongeren, maar brengen ook de nodige gevaren met zich mee. Het is onontbeerlijk dat volwassenen hierover in gesprek gaan met jongeren, zich interesseren in hun online aanwezigheid, en hen wapenen tegen mensen met slechte bedoelingen die ze op sociale netwerken kunnen tegenkomen."

Sociale media horen in deze digitale samenleving bij het sociale leven van jongeren, maar brengen ook de nodige gevaren met zich mee

Federale politie

De politie roept ouders ook op om aandachtig te zijn voor gedragsverandering bij hun kind(eren): "Als een jongere zich plots terugtrekt of zich volledig anders gaat gedragen, kan dat een teken zijn dat er meer aan de hand is."Ā Els Traets van Payoke roept jongeren op om voorzichtig te zijn: "Doe online niet wat je offline ook niet zou doen."

Begeleiding van slachtoffers Ć©n daders

Hulporganisatie Payoke geeft niet alleen vormingen rond mediawijsheid in scholen en jeugdvoorzieningen, maar helpt slachtoffers ook met hun re-integratie in de maatschappij. "Daders gaan proberen om de jongeren buiten de maatschappij te plaatsen, want elk contact buiten hun netwerk is een risico dat iemand het detecteert", stelt Els Traets. "Concreet helpen we slachtoffers bijvoorbeeld met het zoeken van een nieuw adres, het leren van Nederlands als ze dat nog niet kunnen, het zoeken naar werk en het afsluiten van bankrekeningen. Slachtoffers moeten echt helemaal opnieuw beginnen."

De daders zijn vaak heel jong, maar vandaag is er geen specifiek behandelprogramma voor mensenhandelaars

Els Traets, beleidsmedewerker bij Payoke

Daarnaast moet er dringend een behandelprogramma voor mensenhandelaars en tienerpooiers komen. "De daders zijn vaak heel jong, maar vandaag is er geen specifiek behandelprogramma voor mensenhandelaars", benadrukt Traets. "Ze vallen een beetje buiten alle programmaā€™s die al bestaanĀ voor zedendelinquenten. Mensenhandel is een zeer ernstig misdrijf dat heel zwaar bestraftĀ wordtĀ met een lange gevangenisstraf. BijĀ PayokeĀ vinden we het heel belangrijk dat ook zij na hun vrijlatingĀ begeleidĀ kunnenĀ worden."

"Wij maken daarvoor ook deel uit van de Vlaamse stuurgroep Tienerpooiers, waar het vaak over de daders gaat. Dat heeft Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) geĆÆnspireerd omĀ onderzoek uit te schrijven naar de daders. Slachtoffers voelen zich vaak ongelofelijk schuldig over wat er is gebeurd, maar wij benadrukken in onze begeleiding dat het niet hun verantwoordelijkheid is. Als er zoā€™n programma voor daders komt, kan de kans op recidive beperkt worden. Dat leidt dan tot minder slachtoffers en trauma", besluit Traets.

Meest gelezen