Archiefbeeld van het vaccinatiecentrum in Flanders Expo
James Arthur Photography

Alle vaccins in Gent veilig verklaard door geneesmiddelenagentschap na stroomonderbreking

Alle vaccins in het Gentse vaccinatiecentrum in Flanders Expo zijn veilig verklaard na een onderzoek door het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG. Afgelopen nacht was daar een stroomstoring waardoor de vaccins misschien niet meer bruikbaar waren. "We zijn heel blij met dit nieuws", zegt vaccinatieverantwoordelijke Freija De Smet. "Geen enkel vaccin is verloren moeten gaan."

In het vaccinatiecentrum in Gent is afgelopen nacht een stroomonderbreking geweest. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) heeft nu 3.740 flacons onderzocht. Volgens de stad Gent waren mogelijk 25.000 tot 50.000 vaccins onbruikbaar, maar nu blijken die toch veilig te zijn.

"Dat was echt verlossend nieuws", zegt vaccinatieverantwoordelijke Freija De Smet. "Geen enkel vaccin is verloren moeten gaan."

Videospeler inladen...

Technische storing

De noodgenerator heeft niet gewerkt. "Ondertussen is er een analyse geweest, en het zou te maken hebben met een louter technische storing", zegt Freija De Smet, vaccinatieverantwoordelijke van het centrum. "Daarbij zou er sprake zijn geweest van overbelasting of een kortsluiting, waardoor het systeem in veiligheid is gegaan om geen brand te veroorzaken. Dat is op zich goed, maar daardoor is de stroom uitgegaan. Ondertussen draaien de koelkasten weer."

Er is fantastisch teamwerk geleverd

Freija De Smet, vaccinatieverantwoordelijke Flanders Expo

Wie tussen 8 uur en 10 uur een vaccinatie gepland had, zal een nieuwe afspraak moeten maken, want deze ochtend was nog niet duidelijk welke vaccins gebruikt konden worden. "Mensen kregen de keuze om in de loop van de dag terug te komen. Ongeveer 400 mensen zijn daarop ingegaan. Een 100-tal mensen hebben besloten om hun afspraak te verplaatsen naar een andere dag."

Voor afspraken na 10 uur vandaag verandert er niets, want het vaccinatiecentrum wilde het zekere voor het onzekere nemen en heeft contact opgenomen met andere vaccinatiecentra in de buurt. Zij hebben hun vaccinoverschot ter beschikking gesteld, waardoor de vaccinaties in Gent snel weer opgestart konden worden. "Er is fantastisch teamwerk geleverd", zegt De Smet. "Op minder dan twee uur tijd waren we weer operationeel."

"Ze hebben mij kort na de middag gebeld met een nieuwe afspraak en een sms daarna", zegt Ineke de Boer, die een afspraak had voor vanochtend. "Supervlot eigenlijk."

Videospeler inladen...

Meest gelezen