Grafisch: Delta-variant verspreidt zich vooral via jongeren

De Delta-variant, die in België de dominante vorm van Covid-19 aan het worden is, verspreidt zich voornamelijk onder jongeren. Dat zegt biostatisticus Geert Molenberghs aan Brussels Times. Dat komt omdat zij minder vaak volledig gevaccineerd zijn.

De Delta-variant wint steeds meer aan termijn in België. Zo was de mutatie vorige week verantwoordelijk voor 15,7 procent van de gevallen, terwijl dat de week ervoor nog 6 procent was. 

Of dat percentage nog zal stijgen, zal voornamelijk van de jongeren afhangen, volgens een interview op Radio 1. Daar vertelde Molenberghs dat die trend zich nu al voordoet in het Verenigd Koninkrijk. 

De grafiek hieronder illustreert het aantal besmettingen onder verschillende leeftijdsgroepen in vergelijking met hun vaccinatiepercentage. Zoals je ziet zijn er meer besmettingen onder dertigers en nog veel meer onder twintigers. Toch lopen twintigers meer risico op de symptomen van de Delta-variant, omdat hun vaccinatiedekking nog ver onder de 70 procent ligt.

Zonder volledige vaccinatie ben je ook nog net iets besmettelijker dan wanneer je wel beide prikken hebt gehad. 

Long-Covid

Tieners en twintigers stonden laatst in de vaccinatielijn, en zijn momenteel dus in minder mate gevaccineerd dan andere groepen. In Vlaanderen heeft zo’n 74 procent van de 18- en 19-jarigen nog geen vaccin gekregen. Bij twintigers is dat 60 procent. Daarom lopen ze meer risico op long-Covid. 

Een studie in Nature Medicine benadrukte dat jongeren vaker langetermijneffecten tonen bij een besmetting. Zo kunnen ze maanden na hun besmetting nog last hebben van vermoeidheid en concentratieproblemen.

Het jonge gewest

Reizen zullen volgens biostatisticus Molenberghs een grote impact hebben op de verspreiding van de Delta-mutatie. Zeker als mensen die nog niet of niet volledig gevaccineerd zijn op vakantie trekken.

In België, en dan vooral in Vlaanderen, ligt de vaccinatiegraad echter vrij hoog. Ook onder jongeren. Toch vinden er enkele opflakkeringen plaats in Brussel sinds de versoepelingen van 8 mei.

Wat mogelijk een rol speelt, naast de lagere vaccinatiegraad in Brussel: de populatie in Brussel is een pak jonger dan in Vlaanderen. De gemiddelde leeftijd in Brussel is 37 jaar, terwijl die in Vlaanderen 42 is. 

(evb)

Meer