Simone Biles en Naomi Osaka.
Volledig scherm
PREMIUM
Simone Biles en Naomi Osaka. © AP, Aptopix

Osaka, Thiam, Biles... Ex-olympiër en psycholoog ziet taboe over mentale problemen doorbroken worden: “Je hoeft niet langer te tonen hoe sterk je wel bent”

Olympische SpelenEerst Naomi Osaka die langere periodes van depressie kende, afgelopen week was er het verhaal van Simone Biles. De mentale gezondheid van topatleten is tegenwoordig een hot topic. Ex-olympiër en klinisch psycholoog Nathan Kahan (50): “De meeste atleten hebben realistische verwachtingen voor zichzelf. Maar de druk van buitenaf...”

6 reacties

  • patrick de bock

    3 jaar geleden
    Eerlijk, is dat allemaal zo erg? Als je de druk niet aankunt, is er steeds een oplossing: topsport laten varen, een gans andere richting uitgaan en bvb gaan werken zoals god en iedereen.
  • Erwin Werwaarts

    3 jaar geleden
    Als je moet presteren om te tonen aan anderen hoe sterk je wel bent , dan ben je verkeerd bezig . Je presteert om jezelf te belonen , niet anderen . Die natuurlijk mogen meesmaken als je met de vlag zwaait , want een olympische medaille is uiteindelijk een team-prestatie , zelfs bij individuele disciplines . Training , begeleiding , sponsoring , zijn niet 100% individueel , doch de olympische prestatie zelf wel .
  • Ward Berden

    3 jaar geleden
    Mentaal te zwak en topsport onwaardig. Je mag het draaien hoe je het wil. Het is maar goed voor de uitstraling van de Spelen dat ze geen medailles zullen winnen.
  • piet devlieger

    3 jaar geleden
    Het lijkt de laatste tijd wel alsof mentale problemen een hype worden, als het ware een statussymbool. Wat zouden (of zullen) die mensen doen als zo ooit eens in een job zouden terechtkomen waar elke dag van 's morgens vroeg tot 's avonds laat uit stress bestaat en je moét verder doen of je eindigt op straat ? Meedoen aan de nieuwe promotiecampagne in België ? Psychiater aan 11 euro per uur, vadertje staat trakteert.
  • Eric Servaes

    3 jaar geleden
    Weer een poco dogma erbij …….