Direct naar artikelinhoud
NieuwsOverzicht

Evacuaties in Griekenland en Turkije door bosbranden; mediterrane landen puffen onder extreme hitte

Donkere rookwolken boven het strand vlak bij de Turkse plaats Manavgat. De natuurbranden begonnen in het dunbevolkte binnenland, maar werden door harde wind naar de kust geblazen.Beeld AFP

Turkije, Griekenland en Italië kampen met natuurbranden en hoge temperaturen. In sommige delen worden mensen geëvacueerd. Ook voor de komende week maken landen in het Middellandse Zeegebied zich op voor extreme hitte. Het is na de natuurbranden in Noord-Amerika en de overstromingen in het noordwesten van Europa opnieuw een voorbeeld van extreme weersomstandigheden.

Klimaatverandering verantwoordelijk

Uit een recent rapport van de het International Panel of Climate Change van de VN komt naar voren dat ook de mediterrane landen naar alle waarschijnlijkheid steeds vaker te maken krijgen met extreme hitte door klimaatverandering. En hoewel bos- en natuurbranden van alle tijden zijn, zorgen hoge temperaturen voor meer geschikte omstandigheden: een aanhoudende hete periode zuigt als een spons het vocht uit de omgeving, waardoor het landschap uitdroogt. Hiermee is de kans op brand groter. Ook houdt de periode waarin branden kunnen ontstaan langer aan.

Extreme droogte en langdurige hittegolven leiden ook tot bosbranden op het continent in delen waar ze voorheen weinig voorkwamen, zoals Midden- en Noord-Europa. De branden dragen op hun beurt weer bij aan klimaatverandering: de vuurzeeën stoten grote hoeveelheden koolstofdioxide uit.

Turkije: ‘Dit was de hel’

In Turkije zijn de natuurbranden het hevigst en eisten al zes levens. Enkele honderden mensen raakten gewond, duizenden omwonenden worden geëvacueerd. De branden troffen in eerste instantie vooral rurale gebieden. De vlammenzee slokte landbouwgrond en vee op. Sommige mensen zijn alles kwijt. In gesprek met de regeringsgezinde krant Daily Sabah zei een boer nog nooit zo’n brand gezien te hebben. ‘Dit is niet normaal. Dit was de hel.’

Turkije: ‘Dit was de hel’
Beeld EPA

De branden begonnen donderdag in dunbevolkte gebieden, maar werden door de wind naar de drukbezochte kust geblazen. Hierdoor werden ook duizenden toeristen die vakantie vierden aan de Turkse Rivièra geëvacueerd. Het vuur naderde onder meer de kustplaatsen Marmaris en Bodrum. Sommige mensen moesten in vissersbootjes ontsnappen uit hun door de vlammen bedreigde hotels. Ook in Manavgat, niet ver van de badplaats Antalya, kwam het vuur buitengewoon dichtbij.

Turkije.Beeld AFP

In totaal bestreed de brandweer de afgelopen dagen zo’n zeventig branden, waarvan er ongeveer vijftig inmiddels geblust zijn. De oorzaak van de branden is nog onbekend. De Turkse politie onderzoekt of ze zijn aangestoken. Enkele politici en regeringsgezinde media suggereren dat de Koerdische organisatie PKK achter de branden zit, maar kunnen dat niet onderbouwen.

Wel kampt Turkije al de hele week met grote droogte en hoge temperaturen, wat verspreiding van de branden in de hand werkt. Het land heeft ’s zomers vaker te maken met bos- en natuurbranden. Maar uit satellietgegevens die The Guardian heeft opgevraagd, blijkt dat de intensiteit van de branden, dat wil zeggen de energie die vrijkomt, tot viermaal zo hoog is als normaal: 20 gigawatt (ter vergelijking: 1 gigawatt is genoeg energie om ongeveer een miljoen huishoudens van stroom te voorzien). Daarnaast komt het zelden voor dat zoveel verschillende branden tegelijkertijd uitbreken, wat de druk op de hulpverleners verhoogt.

Turkije.Beeld EPA

Griekenland en Italië: evacuaties

Naast Turkije kampen ook Griekenland en Italië met extreme hitte en natuurbranden. In het noorden van het Griekse schiereiland Peloponnesos zijn enkele dorpen ontruimd. In Italië moest de brandweer met name op het eiland Sicilië vaak uitrukken: alleen op vrijdag al 140 keer. De World Meteorological Organization, de weer- en klimaatorganisatie van de Verenigde Naties, waarschuwt dat de hoge temperaturen van soms boven de veertig graden volgende week zullen aanhouden. In Griekenland is het aantal brandpatrouilles verhoogd. Volgens deskundigen uit het Zuid-Europese land is het een van de langste hittegolven sinds de jaren tachtig.

Rookpluimen in Griekenland.Beeld AP

Wereldwijd

De hittegolf en natuurbranden in Zuid-Europa volgen kort op extreem weer in het noordwesten van Europa, met dodelijke overstromingen tot gevolg. Begin juli zorgde een zogenoemde ‘hittekoepel’ boven Noord-Amerika voor extreme temperaturen en natuurbranden. Het dorpje Lytton werd verzwolgen door de vlammen, daags nadat er een hitterecord was gemeten. Wetenschappers leggen een verband met klimaatverandering. 

Griekenland.Beeld AP